Унгария свали ветото от изявлението на страните от НАТО за

...
Унгария свали ветото от изявлението на страните от НАТО за
Коментари Харесай

Унгария свали ветото от резолюцията на НАТО за Украйна

Унгария смъкна ветото от изказването на страните от НАТО за Украйна, съобщи радио " Свободна Европа ".

Решението е взето, откакто в документа по предложение на Унгария е импортирана редакция за унгарското малцинство в Задкарпатието.

По думите на унгарския външен министър Петер Сиярто, унгарското предложение е било признато в последния миг, по тази причина Будапеща е отдръпнала ветото си.

Той изясни блокирането на документа с претекста, че Унгария " не е подготвена да жертва ползите на 150 хиляди етнически унгарци в Западна Украйна поради геополитически ползи ".

Ветото беше наложено преди визитата на съветския президент Владимир Путин в Будапеща. Новината за отблокирането на резолюцията пристигна след отпътуването му от унгарската столица.

В връзките сред Будапеща и Киев се появи напрежение, откакто в Украйна беше признат новият закон за езика. Съгласно документа, единствен държавен език е украинският - той е наложителен за институциите и публичните организации, само че наредбите не засягат персоналните контакти на хората.

Будапеща изрази опасения, е законът накърнява правата на унгарското малцинство. Киев от своя страна увери, че страната подсигурява напълно отбраната на малцинствата, а законът за езика ще разшири опциите им да играят значима роля в украинското общество.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР