Украйна използва система за лицево разпознаване, за да идентифицира руски

...
Украйна използва система за лицево разпознаване, за да идентифицира руски
Коментари Харесай

Система за лицево разпознаване намира приложение в конфликта в Украйна

Украйна употребява система за лицево различаване, с цел да разпознава съветски бойци, убити на нейна територия. това е значима стъпка напред в потреблението на тази будеща разногласия технология, споделят специалисти пред Франс прес.

Киев подсигурява, че информацията, получена с помощта на този програмен продукт, се употребява за намиране и известяван на фамилиите на починалите, като по този метод се заобикаля филтъра на съветската военна агитация.

Този инструмент, употребяващ изкуствен интелект и създаден от американската компания " Клиървю Ей Ай " (Clearview AI), може да помогне на опечалените фамилиите да изразят скръбта си, само че рискът от неточност е забележителен.

" Ако сте съветски родител, на който е казано, че детето му е било убито, само че това не е правилно, вие се озовавате в доста комплицирана етична алтернатива “, акцентира Джим Хендлър, шеф на Института за проучване на данни и приложения на Политехническия институт " Ренсълиър " в щата Ню Йорк.

" Clearview AI твърди, че е дала на украинските водачи безвъзмезден достъп до своите услуги, които съпоставят изображения, оповестени в интернет, със фотоси, качени на сървърите на компанията от консуматори, които желаят да разпознават обещано лице.

" Украински чиновници, на които е възложен достъп до Clearview AI, реагираха с възторг и чакаме спомагателна противоположна връзка от тях “, сподели в изказване основният изпълнителен шеф и съосновател на компанията Хоан Тон-Тат.

Украинският вицепремиер Михайло Фьодоров написа в сряда в мобилното приложението Телеграм, че страната му употребява " изкуствен интелект ", с цел да съпоставя профилите на съветски бойци в обществените мрежи със фотоси на техните остатъци и да уведомява роднините на починалите.

Той посочи, че една от задачите е била да се " разсее митът за „ специфична интервенция “, какъвто е изразът, употребен от Москва за военната ѝ инвазия в Украйна.

Украинските управляващи не дадоха отговор на молбата на Агенция Франс Прес да получи уточнения по отношение на изказванията на Фьодоров.

Москва публично заяви за 498 съветски бойци, убити от началото на спора, само че тази цифра не е обновена от седмици. НАТО от своя страна дефинира броя на убитите, ранените или изчезналите съветски военни на общо 40 000.

" Познати проблеми "

Използвано към този момент като инструмент за водене на война, лицевото различаване буди спорни реакции - от заканите, които тази технология основава за персоналния живот, до алгоритмичните неточности при идентифицирането на чернокожи.

За специалистите потреблението ѝ за идентифициране на починалите може да се окаже проблематично, още повече, че раните, получени на бойното поле, са способни да трансформират доста чертите на лицето.

" Един от най-познатите проблеми на тази технология е, че тя не е съвършена “, споделя Ерик Голдман, съдиректор на Института за правни проблеми в региона на високите технологии към Правния факултет на Университета на Санта Клара. " Тя от време на време прави неправилни идентификации, а това може да промени един живот ", добавя той.

Преподавателят признава обаче, че технологиите могат да бъдат в помощ на фамилии, които нямат новини от околните си, отпътували на война.

" Може да си представим случаи, в които би било добре да можем да понижим броя на изчезналите бойци “, сподели Голдман. Той обаче не счита, че лицевото различаване е вярното решение.

В писмото, с което предлага услугите си на украинските управляващи, Clearview AI твърди от своя страна, че технологията ще бъде от огромна изгода.

Компанията твърди, че базата ѝ данни съдържа 2 милиарда изображения от ВКонтакте (VK), съветския еквивалент на Facebook, и може да разпознава починалите, без да се нуждае от пръстовите им отпечатъци, които постоянно е мъчно да бъдат получени.

Що се отнася до точността на нейната технология за идентифициране на починали, Clearview AI споделя, че тя работи " ефекасно без значение от възможни пострадвания по лицето " на починалите. Агенция Франс Прес не съумя да ревизира по самостоятелен път тези изказвания.

По БТА
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР