Украйна е сред най-големите държави в Европа с площ от

...
Украйна е сред най-големите държави в Европа с площ от
Коментари Харесай

Страната с огромен икономически потенциал

Украйна е измежду най-големите страни в Европа с повърхност от над 600 000 кв. километра. Над 40 млн. души живеят в страната. От оповестяването на независимостта преди 30 година нейната стопанска система се бори с разнообразни рецесии. След международната дългова рецесия даже имаше риск от държавен банкрут през 2009 година. Той беше предотвратен посредством многомилиарден заем от Международния валутен фонд.

Анексията на Крим през 2014 година и военните дейности в източната част на Украйна доведоха до стопански разтърсвания. МВФ отново оказа помощ, само че изиска и промени. Украйна беше на път сполучливо да се оправи със усложненията, до момента в който не се стигна до съветската експанзия, почнала на 24 февруари 2022 година.

Вътрешният дълг в това време понижа двойно и падна до малко над 50% от Брутният вътрешен продукт, показват специалисти. През 2020 година страната претърпя къса криза поради пандемията, само че предходната година растежът се завърна - стопанската система набъбна с близо 3,2 %.

Хранителната и металургичната промишлености са водещи

Най-важната промишленост е хранително-вкусовата. Украйна е измежду най-големите експортьори на пшеница в международен проект. Наричат я " житницата на Европа " поради големите площи обработваема земя, които са една четвърт от селскостопанските площи в целия Европейски Съюз.

На второ място по икономическа значителност е металургията. Украйна е мощно уязвима от съмненията в цените на стоманата на международния пазар, се споделя в разбор на Германската външнотърговска организация (GTAI) от есента на 2021 година. От него излиза наяве, че нуждата от вложения в този бранш е била сериозна и преди войната.

Леката индустрия заема все по-важно място в стопанската система на страната. Международните компании, изключително от автомобилната промишленост, се възползват от удобните индустриални разноски, дължащи се на ниските заплати и близостта до Европейския съюз. Въпреки това интеграцията на Украйна в международните вериги за доставки към момента е слаба, написа през септември специалистът на GTAI Фабиан Немиц.

var width = window.innerWidth || document.documentElement.clientWidth || document.body.clientWidth; window.googletag = window.googletag || {cmd: []}; googletag.cmd.push(function() { googletag.defineSlot(`/401112551/m.fakti_post_2`, [[728, 90], [300, 100], [660, 250], [750, 200], [336, 280], [300, 250], [320, 50], [600, 250], [300, 600], [300, 75], [320, 100], [750, 300]], `div-gpt-ad-1646992589137-0`).addService(googletag.pubads()); googletag.pubads().enableSingleRequest(); googletag.enableServices(); }); googletag.cmd.push(function() { googletag.display(`div-gpt-ad-1646992589137-0`); });

След съветската намеса, огромните автомобилопроизводители в света трябваше да лимитират и даже да спрат производството си заради неналичието на някои значими изходни артикули като кабелни снопове, които се произвеждаха от украински снабдители.

Значението на пристанището в Одеса

Пристанището в Одеса е значимо и за вноса, и за износа на страната. Одеското комерсиално пристанище е най-голямото морско пристанище в Украйна. То е и измежду най-големите пристанища край Черно море въобще. Годишният му потенциал е към 40 милиона тона насипни товари и 25 милиона тона течни товари. В началото на войната дейностите на пристанището бяха прекъснати.

Компанията Hamburger Hafen und Logistik AG ръководи контейнерен терминал в пристанището на Одеса, който непрекъснато се уголемява. Терминалът обработва към 300 000 общоприети контейнера годишно.

" Одеса е най-голямото пристанище на Украйна и главният център за доставки по море, изключително откакто прекосяването през Крим и Азовско море се затрудни, " споделя Филип Суийнс, ръководещ шеф за задграничните интервенции на компанията-оператор на терминала.

Частното ползване в страната се счита за най-важния дирек на икономическия напредък в Украйна. Увеличаващите се заплати и забележителните парични преводи от емигранти също играят сериозна роля. Всичко това се отразява удобно и на бранша на продажбите на дребно.

Нарасналият брой на квалифицираните служащи и приключилите висше обучение в огромните градове даде подтик и за развиването на и осведомителните технологии. Друг значим бранш е транспортният.

Най-големият търговски сътрудник е Европейски Съюз

Преди експлоадирането на войната Европейският съюз беше най-големият търговски сътрудник на Украйна. Общо 40% от външната търговия на страната беше със страните-членки. Брюксел виждаше сериозен капацитет и се надяваше да усили търговията с Киев в средносрочен и дълготраен проект. Украйна разполага с 21 от общо 30-те основни първични материали като литий и кобалт. Брюксел би желал да построи с Украйна бизнес съюз за първични материали и акумулатори. Страната има и капацитет да е снабдител на водород. В Украйна има към момента доста неизползвани благоприятни условия и в региона на технологиите на бъдещето.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР