Ватиканът издаде нови насоки в петък, препоръчвайки предпазлив подход към

...
Ватиканът издаде нови насоки в петък, препоръчвайки предпазлив подход към
Коментари Харесай

Папата скептичен към плачещите Мадони

Ватиканът издаде нови насоки в петък, препоръчвайки внимателен метод към хипотетични свръхестествени събития като плачещи Мадони и капещи кръв разпятия , които от епохи са вълнували вярващите католици, предава Ройтерс.

Папа Франциск наподобява скептично надъхан към сходни феномени, като предходната година сподели пред италианската телевизия RAI, че появяванията на Дева Мария " не постоянно са действителни " и че му харесва да я вижда като " посочваща Исус ", вместо да притегля вниманието към себе си.

Чудесата, докладвани от вярващите, в това число появяването на " стигмати " или рани от разпъването на Исус върху ръцете и краката на светци, постоянно са ставали основа за светилища и поклонения.

В документ, заместващ разпоредбите от 1978 година, Доктриналната работа на Ватикана сподели, че сходни произшествия би трябвало да се правят оценка доста внимателно , защото те могат да бъдат лъжливи и употребявани за финансова полза или основаване на персонални култове.

" Признаването може също по този начин да проучва проблеми, като закононарушения (неправомерни действия), операция, увреждане на единството на Църквата, непозволена финансова облага и съществени доктринални неточности, които биха могли да причинят кавги и да подкопаят доверието в Църквата ", се споделя в него.
 Папата порица
Папата порица " грозната " джендър идеология

Главата на Римокатолическата черква е упълномощил изследвания на теорията

Доктриналната работа сподели, че като предписание в такива случаи епископите нормално би трябвало да издават " nihil obstat ": всъщност зелена светлина за богослужението, което оставя отворен въпросът дали явлението може да бъде публично прието от Ватикана за " свръхестествено ".

Такова различаване обаче е извънредно рядко.

Той добави, че доста места за поклонение са свързани с хипотетични свръхестествени събития, които не са удостоверени от Ватикана, само че това не основава съществени проблеми за вярата.

Въпреки че не се загатва в документа от петък, един образец е известното светилище Меджугорие в Босна , където се оповестява за многократни феномени на Дева Мария от 1981 година насам.

Доктриналната работа сподели, че епископите могат да издадат пет други решения, в това число отменяне на обещано събитие като свръхестествено или стъпки за възбрана или ограничение на поклонението на противоречиви или очевидно подправени феномени.

Епископите постоянно би трябвало да търсят утвърждението на Ватикана, преди да разгласяват позициите си, отбелязвайки, че в изключителни случаи папата или Доктриналната работа могат да се намесят непосредствено, заобикаляйки локалните църковни управляващи.

Разпространението на хипотетични религиозни явления, някои явно подправени, беше един от факторите зад разделянето на християнството и появяването на протестантството в Европа през 16 век.
 Папата изми краката на 12 затворнички на Велики четвъртък
Папата изми краката на 12 затворнички на Велики четвъртък

Светият отец посети женския затвор " Ребибия "
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР