Украинският президент Володимир Зеленски призова международните финансови донори да увеличат

...
Украинският президент Володимир Зеленски призова международните финансови донори да увеличат
Коментари Харесай

Зеленски поиска $55 млрд. от международните финансови донори

Украинският президент Володимир Зеленски прикани интернационалните финансови донори да усилят поддръжката си за страната му и съобщи, че тя се нуждае от още средства за възобновяване на учебни заведения и домове, разрушени от съветските бомбардировки, съобщи Ройтерс, представена от Българска телеграфна агенция. 

Той направи видеообръщение пред участниците в годишната среща на Световната банка и Международния валутен фонд (МВФ) във Вашингтон и изиска близо 55 милиарда $. От тях 38 милиарда са нужни за покриването на бюджетния недостиг за идната година, а 17 милиарда – с цел да стартира възобновяване на сериозна инфраструктура.

" Колкото по-голяма поддръжка получи Украйна в този момент, толкоз по-скоро ще сложим завършек на съветската война. А постигането на по-голяма непоклатимост допустимо най-скоро ще подсигурява, че тази жестока война няма да се популяризира и в други страни “, сподели украинският държавен глава. 

Директорът на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева, президентът на Световната банка Дейвид Малпас и американската министърка на финансите Джанет Йелън подчертаха решимостта на интернационалната общественост да продължи да поддържа Украйна.

Георгиева съобщи, че външната финансова помощ, от която Украйна ще се нуждае през идната година, възлиза на сред 3 и 4 милиарда $ месечно. Тези средства ще разрешат на страната да поддържа стопанската система си в положението, в което се е намирала преди началото на съветската инвазия.

Георгиева добави, че през тази година интернационалните сътрудници са поели ангажимент да провиснал на Киев 35 милиарда $ под формата на безплатни средства и заеми. Тези пари ще покрият финансовите потребности на Украйна за тази година, само че за идната ще трябват още доста средства.

Йелън от своя страна уточни, че през идните седмици Съединени американски щати ще провиснал още 4,5 милиарда $ безплатна помощ на Киев, с което финансовата поддръжка, оказана от Вашингтон от началото на войната, ще доближи 13 милиарда $. 

Георгиева добави, че МВФ възнамерява да стартира работа с украинските управляващите за основаването на нов " Украински стопански конгрес ", който по предложение на Зеленски ще обменя информация за страната, ще ревизира финансовите ѝ потребности и ще координира политики за макроикономическото ѝ развиване.

Миналата седмица МВФ утвърди нови 1,3 милиарда $ посредством нов механизъм за незабавно финансиране, обвързвано с продоволствения потрес в Украйна. Новите средства са в допълнение към утвърденото през март незабавно финансиране в размер на 1,4 милиарда $. МВФ отпусна на Киев и 2,2 милиарда $ посредством административна сметка, изясни Георгиева.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР