Необходимо е да се облекчи административната тежест върху земеделските стопани,

...
Необходимо е да се облекчи административната тежест върху земеделските стопани,
Коментари Харесай

Министър Тахов призова ЕК за облекчаване на административната тежест върху земеделските стопани, осигуряване на предвидимост и сигурност в доходите

Необходимо е да се облекчи административната тежест върху земеделските стопани, за предвидимост на приемане на подпомаганията към тях. Това съобщи министърът на земеделието и храните доктор Георги Тахов на взаимен брифинг в Министерски съвет с еврокомисаря по селско стопанство Януш Войчеховски, след среща с министър-председателя Димитър Главчев. Министър Тахов осведоми, че е срещнал комисар Войчеховски със положението на бранш „ Земеделие " у нас. Той уточни още, че задачата е да се обезпечат равни конкурентни благоприятни условия за фермерите. Георги Тахов акцентира, че са нужни по-амбициозни дейности от страна на Европейската комисия за навременно взимане на решения, което да разреши бързо осъществяване на заплащанията към стопаните. Земеделският министър напомни, че през последните години последствията от пандемията от Ковид, войната на Русия против Украйна, както и икономическата неустойчивост, мощно засегнаха производството на селскостопанска продукция. Той уточни, че всичко това оказва отрицателно влияние и затруднява развиването на бранша.

„ Едно от усложненията им е да изпълнят в период плановете си по Програмата за развиване на селските региони (ПРСР) 2014-2020. Искането на България е Европейска комисия да разреши да бъде продължен с 12 месеца срокът за разплащане по плановете от остарялата стратегия ", посочи министърът. Той акцентира, че задачата е да се даде опция договорите да бъдат финализирани до края на 2026 година Министър Тахов добави, че тази мярка следва да бъде планувана с назад деяние за настоящата счетоводна година и за последната година на използване на ПРСР и сходни удобства към този момент се ползват в ръководството на фондовете на Европейски Съюз от Кохезионната политика.

„ Стандартите на Зелената договорка би трябвало да се наложат, както на страни-членки, по този начин и на страни, които не членуват в Европейски Съюз, а употребяват европейския пазар. Това е един дълготраен диалог, само че се надявам той да стартира точно тук от София ", означи министър Тахов.

„ България е значима страна в Европейски Съюз във връзка с селското стопанство и обезпечаване на продоволствената сигурност. Това сподели от своя страна еврокомисар Войчеховски. „ В диалозите с президента, премиера и министър Тахов обсъдихме, че е належащо да се усили бюджетът за селското стопанство след приемането на Украйна в Европейски Съюз. Производството на Украйна би трябвало да се преструктурира и да се предприеме нужното всички стопани да бъдат с равнопоставени условия ", уточни еврокомисарят. Той добави, че В Европейски Съюз 0,4 % от Брутния вътрешен артикул (БВП) се отделя за селско стопанство, тъй че евентуално в бъдеще тези средства ще би трябвало да се усилят. Еврокомисарят уточни, че по линия на Временната рамка за ограничения за държавна помощ при рецесии и преход в поддръжка на стопанската система след експанзията на Русия против Украйна, България е една от страните с най-вече изплатени национални средства към земеделските производители. Той изясни, че страната ни е доста мощно наранена от войната в Украйна, само че фермерите у нас са били подкрепени с 452 млн. евро държавна помощ.

От своя страна министър Тахов още веднъж означи, че не би трябвало да се регистрира размера на обезщетителните заплащания с национално финансиране и акцентира, че е належащо равнищата на директните заплащания и подпомаганията на българските аграрни стопани да се изравнят с тези на останалите страни-членки на Европейски Съюз.
По рано на среща в Министерство на земеделието и храните с Януш Войчеховски, министър Тахов означи, че прави оценка това, че Европейска комисия започва процедура за проверка на регламента за помощта „ де минимис ". Според него би трябвало да бъде повишен оптималният размер на общата помощ на предприятията с активност в първичното произвеждане на селскостопански артикули, съгласно с Кризисната рамка.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР