училище на деца от заабавачката ще бъдат отбелязяни 180 години

...
училище на деца от заабавачката ще бъдат отбелязяни 180 години
Коментари Харесай

Отбелязват 180 г. на взаимното училище във В. Търново

училище ” на деца от заабавачката ще бъдат отбелязяни 180 години от откриването на взаимно учебно заведение към църквата „ Св. Никола ” във Велико Търново. Възстановката,  която ще бъде ден преди 24 май, е по самодейност на районния исторически музей в старопрестолния град.
 Децата ще се потопят в ситуацията на учебните заведения в предишното в някогашния конак - в този момент музей „ Възраждане и Учредително заседание ”. Те ще седнат на остарели чинове и ще пишат с пръчици в  дървени сандъчета с пясък и на дребни, черни дъсчици с калеми. Ще употребяват и образователни пособия от Възраждането - „ Древная история ” (1753 г.), „ Рибен буквар ” (1847 г.), „ Учебник по православен християнски катехизис ” (1890 г.), „ Неделник ” на Софроний Врачански (1806 г.) и други Накрая всяко дете ще получи като премия и подучване „ орден ”, по сходство на тези давани във взаимните учебни заведения за положително държание.
  Килийното и светско обучение са значима част от битката на българския народ за църковна и политическа автономия, те са единствената институция, която поражда и се развива без интервенция на османската власт, напомнят уредниците на възстановката.
 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР