Учени откриха връзка между депресията и структурата на бялото вещество

...
Учени откриха връзка между депресията и структурата на бялото вещество
Коментари Харесай

Депресията може да промени структурата на мозъка ви

Учени откриха връзка сред депресията и структурата на бялото вещество в мозъка. Става дума за тези области, които дават отговор за свързването на сивото вещество и обезпечават протичането на процесите на страстите и мисленето.

Резултатите от проучването могат да бъдат потребни в намирането на нови способи за лекуване на депресията, в случай че се разбере добре механизмът, по който тези промени в бялото вещество засягат настроението и тревогата.

Учените от университета в Единбург са анализирали данни от 3461 възрастни хора, което е най-обширното проучване по казуса досега в света. Те са употребявали техника, наречена дифузно тензорно обрисуване, която е основана на ядрено-магнитния резонанс и демонстрира областите от бялото вещество в мозъка.

Според учените тази техника е най-хубавата сега, тъй като съумява да сътвори цифрови модели на фибрите в мозъка с най-богати елементи.

Сканирането на мозъка разкрива, че интегритетът на бялото вещество (с други думи - неговото качество) е понижен при хора, проявяващи признаци на меланхолия. При останалите бялото вещество е изглеждало обикновено.

Все още е прекомерно рано, с цел да се каже какво тъкмо се е случило. Учените обаче считат, че разликата в качеството на бялото вещество евентуално се дължи точно на депресията.

В края на краищата, новото проучване би могло да помогне на учените да предсказват риска от меланхолия доста по-успешно, както и да схванат по какъв начин бялото вещество ни брани от нея.

Източник: Science Alert

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР