Учени от Китай и САЩ публикуваха доклад за тенденциите в

...
Учени от Китай и САЩ публикуваха доклад за тенденциите в
Коментари Харесай

Рекордно затопляне на световния океан

Учени от Китай и Съединени американски щати разгласиха отчет за трендовете в температурата на океанската повърхнина и тяхното влияние от 50-те години на предишния век насам. През 2021 година е регистриран нов температурен връх, написа в публикация, оповестена в списание „ Advances in Atmospheric Sciences “, съобщи БГНЕС.

Миналата година беше първата от оповестеното от Организация на обединените нации Десетилетие на науките за океана, което има за цел да опази човешкото общество и естествените екосистеми, доста от които са свързани с океана. В оповестения отчет, в който вземат участие 23 откриватели от 14 институции, са систематизирани два интернационалните набора от данни: от Института по атмосферна физика на Китайската академия на науките (IAP CAS) и от Националните центрове за информация за околната среда на Националната океанска и атмосферна администрация на Съединени американски щати (NOAA).

" Топлинното наличие на океана непрекъснато се усилва в международен мащаб и е главен индикатор за антропогенното изменение на климата ", споделя Кевин Тренберт от Националния център за атмосферни проучвания в Колорадо, един от създателите на обявата, в взаимно известие за пресата на тези организации. „ В този отчет актуализирахме наблюденията на океана до 2021 година и преразгледахме и коригирахме по-ранни данни ". Изследователите са открили, че горните 2000 метра на океана са погълнали 14 зетаджаула повече през последната година, в сравнение с през 2020 година, което е 145 пъти повече от международното произвеждане на електрическа енергия през 2020 година

" Освен топлината, океанът гълтам 20-30% от антропогенните излъчвания на въглероден диоксид, което води до окисляване на океаните. Но стоплянето на океаните понижава успеваемостта на абсорбцията на въглерода и във въздуха остава повече въглероден диоксид ", споделя основният създател Лицзин Ченг от Международния център за науки за климата и околната среда към IAP CAS. „ Мониторингът и разбирането на връзката сред абсорбцията на топлота и въглерод в бъдеще са значими за постигането на задачите за намаляване на изменението на климата. Топлинното наличие на океана е един от най-хубавите индикатори за провокираното от индивида изменение на климата. Въпреки че температурата на повърхността на международния океан през 2021 година е най-високата, записана през последните години, тя не е най-високата в историята. Това е по този начин, тъй като следената понастоящем фаза на „ Ла Ниня “ води до изстудяване на тропическия Тихи океан.

След като откривателите внасят в модела промяна за етапите на стопляне и изстудяване, известни като „ Ел Ниньо “ и „ Ла Ниня “, те стигат до заключението, че от края на 50-те години на предишния век се следи непрекъснато стопляне на океана. Откритията демонстрират, че стоплянето на океаните е резултат от измененията в състава на атмосферата, дължащи се на човешката активност. Според учените следствията ще бъдат доста осезаеми. Със стоплянето на океаните водата се уголемява и морското ниво се повишава, а топлите влажни маси обгръщат метеорологичните системи, създавайки условия за мощни стихии и урагани и увеличавайки преваляванията и риска от наводнения.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР