Учени от Геоложкия институт на САЩ регистрираха поредица земетресения в

...
Учени от Геоложкия институт на САЩ регистрираха поредица земетресения в
Коментари Харесай

Учени регистрираха подозрителна активност на Йелоустоунския супервулкан

Учени от Геоложкия институт на Съединени американски щати записаха поредност трусове в региона на Йелоустоунската калдера , включващи 200 подземни труса и съпровождащата ги слаба сеизмична интензивност, заяви Лента, като цитира Сайънс алърт. Предполага се, че феноменът е отзив от пагубното земетресение през 1959 година
 
През интервала юни-септември 2017 година е имало 2400 подземни труса с магнитуд 4,4, до момента в който нормално се записват 1000-2000 труса годишно. Магнитудът на сегашните земетресения, които са продължение от миналогодишната сеизмична интензивност, е 2,9.
 
Смята се, че те са разследване от пагубното земетресение през 1959 година, когато вследствие на земетресения с магнитуд 7,3-7,5 Йелоустоунската калдера слегнала с няколко метра. Това срутване предизвикало гибелта на 28 души и довело до появяването на езеро.
 
По думите на геофизиците, земетресенията не съставляват заплаха и не предвещават изригване на Йелоустоунския супервулкан . Вулканолози са на мнение, че даже в случай че се стигне вулканично изригване, ще става въпрос за излизане на потоци лава на повърхността. Това ще промени йелоустоунския ландшафт, само че няма да се трансформира в злополука за целия континент.
 
Все отново вероятността от разрушително изригване не е нулева.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР