Тя е най-богатата жена в Африка, а сега баща ѝ,

...
Тя е най-богатата жена в Африка, а сега баща ѝ,
Коментари Харесай

Най-богатата жена в Африка. И нейният татко


Тя е най-богатата жена в Африка, а в този момент татко ѝ, президентът на Ангола, я назначи за началник на държавния петролен тръст. Още доста компании са в ръцете на фамилния клан, чиито бизнес-интереси се простират чак до Португалия.

Изабел душ Сантуш

Изабел душ Сантуш описа един път пред един английски вестник по какъв начин като дете продавала яйца на един пазар в анголската столица Луанда. Още тогава - посред гражданската война, тя разкрила у себе си „ нюх за бизнеса ”. Днес 43-годишната Изабел е най-богатата жена в Африка. Американското икономическо списание „ Форбс ” прави оценка положението ѝ на 3,3 милиарда $. Към компаниите, които управлява или в които има дялово присъединяване, спадат анголската банка BIC, диамантеният тръст Sodiam, разнообразни строителни компании и най-голямата телекомуникационна компания в страната Unitel.

Преди няколко дни Изабел душ Сантуш се изкачи с още едно ходило нагоре: стана шефка на държавния петролен тръст Sonangol. Редом с Нигерия, Ангола е най-големият производител на нефт на африканския континент - съвсем всички доходи в държавния бюджет идват от продажбата на скъпата суровина.

Един клан ръководи цялата страна

Човекът, който оказа помощ на Изабел да заеме този нов значим пост, е личният ѝ татко: Жозе Едуарду душ Сантуш, който ръководи страната от 1979 година насам. При това я ръководи като фамилна компания. Още през 2013 година президентът трансферира на сина си Жозе Филомено ръководството на анголския държавен фонд FSDEA. Този фонд ръководи над 5 милиарда $, а задачата му е да влага приходите от петрола допустимо най-изгодно за анголския народ.

" Ангола е на път да се трансформира в нещо като безспорна монархия ”, споделя анголският правозащитник Давид Мендес. Почти всички основни позиции в страната са заети от близки на президента - те оглавяват митниците, водното и енергийното стопанство на страната и какво ли още не. „ Анголците последователно усещат, че душ Сантуш гледа на цялата страна като на свое владеене ”, споделя Мендес.

Заедно с други адвокати от Ангола, Давид Мендес счита да подаде тъжба против последното решение на президента. Един закон, признат през 2010 година, категорично не разрешава публични постове да се заемат от хора, които се намират в спор на ползи. „ Дъщерята на президента има голям брой частни ползи, които влизат в несъгласие с ползите на държавната компания Sonangol ", акцентира Мендес. Правозащитникът се притеснява, че с помощта на новата си позиция Изабел душ Сантуш ще може да се обогатява още повече.

" Ако трябваше аз да вземам решение кой да управлява Sonangol, Изабел душ Сантуш въобще нямаше да влиза в сметките ми ”, споделя реномираният анголски икономист Карлос Розадо. Тъкмо в сегашната рецесия, провокирана от ниските цени на петрола, Sonangol се нуждае от управление, което напълно да се концентрира върху компанията. През 2015 година петролният тръст означи близо 34-процентов спад в годишния си оборот. Според Розадо, компанията се намира в пагубно състояние, а балансовите ѝ доклади сигурно са разкрасени. Икономистът твърди, че все още Sonangol е надценена с близо 50 милиарда $. Това било записано и в конфиденциален отчет на компанията.

Анголският президент Жозе Едуарду душ Сантуш

И в Португалия се тревожат

Новината за назначението на Изабел душ Сантуш за шефка на Sonangol провокира паника освен в Ангола, само че и в Португалия, където дъщерята на президента е огромен акционер на частни банки, както и на компании от телекомуникационния отрасъл и петролната промишленост. Повереният ѝ тръст Sonangol има 18% от акциите на най-голямата частна банка в Португалия BCP, което го трансформира в най-големия акционер. А посредством собствеността си в други компании Изабел душ Сантуш има и втория по величина дял от португалската капиталова банка BPI. Този спор на ползи провокира срив на банковите курсове на Лисабонската борса.

Португалският правист Руи Верде се притеснява от съществени разтърсвания в португалската стопанска система. „ Всяка договорка, която Изабел душ Сантуш реши да подписа от името на Sonangol и която по едно и също време с това визира ползите и на някоя от банките, в която тя има дялово присъединяване, би могла да бъде анулирана от португалския съд ”, изяснява юристът.

Само котката му си няма значим пост...

Анголският президент ръководи все по-автократично - изключително откогато разгласи, че през 2018 година щял да се отдръпна от поста си. Много от политическите наблюдаващи в страната се съмняват, че президентът ще извърши обещанието си. Тъкмо в този момент, когато държавните доходи от петролния бизнес понижават, душ Сантуш вероятно ще се опита да закрепи устоите на властта си, назначавайки свои родственици на основни позиции.

Журналистът и правозащитник Рафаел Маркес написа по този мотив в блога си, че душ Сантуш е прекрачил и последната граница на срама. „ Остава единствено да назначи котката си за министър на околната среда ”, отбелязва Маркес саркастично.
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР