Турция винаги е подкрепяла политическо решение на сирийския конфликт, заяви

...
Турция винаги е подкрепяла политическо решение на сирийския конфликт, заяви
Коментари Харесай

Чавушоглу: Турция винаги е подкрепяла политическо решение на сирийския конфликт

Турция постоянно е подкрепяла политическо решение на сирийския спор, съобщи турският външен министър Мевлют Чавушоглу през днешния ден, съобщи Анадолската организация.

" (Сирийският) режим не има вяра в политическо решение, той има вяра във военно решение. Трайното решение е политическото решение. Казваме го през цялото време ", съобщи Чавушоглу на взаимна конференция с латвийския си сътрудник Едгарс Ринкевич в Анкара.

Турция счита, че прекратяването на огъня е от значително значение за постигането на дълготраен мир в Сирия, съобщи още Чавушоглу, като добави, че Анкара твърдо поддържа териториалната целокупност и суверенитета на Сирия.

По мотив неотдавнашния опит за изгаряне на турското знаме в Северна Сирия, Чавушоглу съобщи, че Турция знае кои са причинителите.

По-рано турският министър на вътрешните работи Сюлейман Сойлу заяви, че след случая са задържани двама души.

Чавушоглу акцентира върху нуждата от пречистване на Сирия от терористичните групировки, като още веднъж съобщи, че Кюрдската работническа партия (ПКК) и Силите за отбрана на народа (СЗН), настоящи в Сирия, съставляват две разклонения на една и съща формация.

" В Сирия има терористична организация, която също ни заплашва. (Те са) една и съща терористична организация. Тези терористи и остатъците от ДАЕШ ( " Ислямска страна " ) и други радикални терористични организации би трябвало да бъдат изцяло изчистени от тази страна ", акцентира той. " Това е значимо за сигурността на Турция и за стабилността на Сирия ".
 


По тематиката за износа на зърно от Украйна Чавушоглу сподели, че до момента съглашението се извършва без никакви проблеми.


" Ще продължим да поставяме старания, с цел да продължим процеса ", добави той.

На 22 юли Турция, Организация на обединените нации, Русия и Украйна подписаха в Истанбул съглашение за отварянето на три украински пристанища за експорт през Черно море на украинско зърно, блокирано поради войната, която продължава към този момент шести месец. На 27 юли в Истанбул публично бе открит Съвместен координационен център, в който влизат представители на трите страни и на Организация на обединените нации, с цел да се обезпечи безвредното превозване на хранителни артикули и торове с търговски кораби.

От първото тръгване на подобен кораб на 1 август до момента общо 21 кораба, пренасящи зърно и пшеница, са напуснали украинските пристанища в границите на историческото съглашение, припомня АА.

От своя страна Ринкевич съобщи, че износът на зърно от Украйна е значим освен за района, само че и за света. Той добави, че Латвия ще продължи съдействието си в това отношение.

Гостуващият министър акцентира, че страната му изрично поддържа Украйна във войната против Русия, като съобщи: " Трябва да спрем съветската експанзия ".

Чавушоглу уточни, че Анкара и Рига се радват на " ползотворни " връзки и че двете страни отдават значение на политическия разговор за усилване на двустранното съдействие.

" Полагаме старания и за възстановяване на икономическите ни връзки. Ето за какво, макар пандемията, нашата двустранна търговия се усили с към 50 % през предходната година. Когато погледнем към първите шест месеца на тази година, това нарастване продължава ", посочи турският министър.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР