Турция иска да стане по-голям енергиен фактор от Саудитска арабия.

...
Турция иска да стане по-голям енергиен фактор от Саудитска арабия.
Коментари Харесай

Димитър Гърдев пред ФАКТИ: Турция иска да стане по-голям енергиен фактор от Саудитска арабия

Турция желае да стане по-голям енергиен фактор от Саудитска арабия. В момента позицията на Турция е доста забавна да се следи. Не приказвам за дроновете „ Байрактар “, които бяха засечени в Украйна. Те бяха купени преди спора. Турция не доставя оръжие в конфлитка, а търси разговор. Ердоган приказва за директни договаряния. Има и нещо забавно. Имаше предложение за среща на Съединени американски щати, Англия и Германия – забележете без Украйна, с Русия. Също по този начин Турция желае да се трансформира в газов хъб на Русия. Ако това стане, това ще направи Турция най-големия газов хъб в Европа, откакто Германия загуби статута си поради взривяването на тръбите на „ Северен поток “. Това разгласи пред Лили Маринкова в студио ФАКТИ Димитър Гърдев, посланик, специалист по интернационалните връзки и интернационална сигурност.

Според него всичко, което се случва в Украйна, е било заложено от Путин в документа, който той даде на Съединени американски щати в интервала 17 и 19 декември 2021 година.

„ Тогава Путин показа документи пред Съединени американски щати за ново позициониране на силите в света. Това е векторът на всичко “, счита Гърдев.
„ Ударите по Киев са отговор за офанзивата на Кримския мост. Съединени американски щати доста бързо споделиха, че Киев стои зад атентата на моста. Щатите бързо оповестиха, че нямат нищо общо с тази офанзива. Какво последва? Имаме втора седмица на продължаващи бомбардировки. Стратегията на Русия към този момент е обвързвана с разрушаването на електрическата мрежа на Украйна преди зимата, тъй като това ще обрече страната на дефицит на сила. В Украйна цялата градска транспортна мрежа е на ток. Влаковете са на ток, тъй като имат евтина сила. Ударите по тази инфраструктура ще основат огромни проблеми. В Киев бяха изумени тъкмо детайли на енергийната система “, добави специалистът.

Според Гърдев украинската войска бележи триумфи в Харковска област, а другото направление е Херсон.

„ Руската войска не може да поддържа толкоз огромен фронт от 1000 км граница. Нямат хора. Без мобилизационен запас не става. Това се видя. Малко и добре окомплектована войска не може да извърши огромна интервенция. Това би трябвало да е сигнал и за нас. Ако се наложи готовност у нас, ще става въпрос за хора над 35 години “, добави той.

„ В Украйна нещата са като на война, мобилизацията е друга. В Русия още гледат на всичко като „ военна интервенция “. Обявяването на готовност провокира рецесия в Русия. Защо се бавим, за какво армията не действа… Това се питаха хората. В Русия бе основано чувството, че страната може да не се похвали с нещо друго, само че, когато става въпрос за армията, това е друго. Русия има мощна войска. Това се споделяше. Е, това се оказа мит, а в Русия не гледат на това добре, добави анализаторът. - И от двете страни има нагнетяване на ситуацията. Путин ще изчака в две посоки. Иска да види по какъв начин ще се държи Европа през зимата. Дали Европа може да устои. Ако Европа устои, Путин нещо ще би трябвало да промени. Ако рецесията в Европа се окаже огромна, това ще се отрази на ръководството в Киев. “

Още от диалога вижте във ВИДЕОТО.



Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР