Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви днес, че операцията Маслинова

...
Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви днес, че операцията Маслинова
Коментари Харесай

Турската офанзива в Сирия се разширява, обяви Ердоган и поиска НАТО да се включи

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган съобщи през днешния ден, че интервенцията " Маслинова клонка " против сирийските кюрдски в региона на град Африн ще бъде разширена в посока към иракската граница и съответно към кюрдския град Кобане.

" След като един път почистим Африн от терористите, ще прочистим също Манбидж, Кобане, Тал Абияд, Рас ал Айн и Камичли ", съобщи в град Мерсин Ердоган в излъчена по малкия екран тирада, представен от Франс прес и Българска телеграфна агенция.

Турция стартира на 20 януари военната интервенция " Маслинова клонка " в региона на сирийския град Африн, ориентирана против сирийските кюрдски милиции Сили за отбрана на народа и Партията на демократичния съюз, които Анкара счита за терористични организации, свързани с незаконната Кюрдска работническа партия (ПКК). Оттогава турските управляващи непрекъснато приказват за желанието си да продължат интервенцията още по на изток.

В речта си Едоган разгласи, че турските сили ще отидат " до иракската граница ".

Турският президент постоянно приказва за Манбидж, където са ситуирани американски бойци, което още повече обтегна връзките сред Анкара и Вашингтон, към този момент мощно напрегнати заради американската поддръжка за Силите за отбрана на народа.

Кобане има и алегорично значение, тъй като този град бе в центъра на интензивни боеве сред " Ислямска страна " и СЗН, като кюрдите съумяха да го завладяват през януари 2015 година след четири месеца боеве. Камичли значително е под контрола на локалните кюрдски управляващи, само че и силите на Дамаск имат лимитирано наличие там.

В речта си Ердоган прикани НАТО да поддържа турската атака. " Турция не е ли член на НАТО? Ние отговорихме на апелите [за намеса] в Афганистан, в Сомалия, на Балканите. Сега аз също приканвам, хайде, елате в Сирия. НАТО, за какво не идваш? ", попита Ердоган.

Сирийският център за наблюдаване на човешките права заяви през днешния ден, че турските сили и сирийските им съдружници са към този момент на четири километра от Африн. Вчера Ердоган съобщи, че турските сили са подготвени да влязат в Африн " във всеки миг ".

По данни на Фърат броят на починалите мирни поданици на Африн и покрайнините му през последните дни са надхвърлили 200 души. Отрядите на СЗН изгубиха 283 бойци.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР