Турска делегация, начело с президентския говорител Ибрахим Калън и заместник-министъра

...
Турска делегация, начело с президентския говорител Ибрахим Калън и заместник-министъра
Коментари Харесай

Турция преговаря с НАТО

Турска делегация, отпред с президентския представител Ибрахим Калън и заместник-министъра на външните работи Седат Йонал, е в Брюксел за диалози по отношение на кандидатурата на Швеция и Финландия за участие в НАТО, заяви турската държавна телевизия ТРТ Хабер.

По време на диалозите още веднъж ще бъде подложен въпросът за упованията на Анкара от двете скандинавски страни да подхващат съответни стъпки по въпроса за сирийските кюрдски Сили за отбрана на народа (СЗН), обсъждани от Анкара като отклонение в Сирия на терористичната организация Кюрдска работническа партия (ПКК), отбелязва ТРТ Хабер.

Телевизията напомня, че след среща в Анкара на 25 май на Ибрахим Калън и Седат Йонал с делегации на Швеция и Финландия, ориентирана към превъзмогване на мощните възражения на Турция против кандидатурите на двете скандинавски страни за присъединение към НАТО, сред страните бяха разменени документи, свързани с упованията на турската страна. На диалозите в Брюксел ще бъдат обсъждани тези документи. Турската делегация ще има първо среща с началника на кабинета на генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг, а по-късно турските представители ще имат диалози с шведските и финландските си сътрудници, заяви в. " Хюриет дейли нюз ", като се базира на изказване на Калън.

Турция към момента чака, че по отношение на настояването на Швеция и Финландия за приемането им в НАТО, те да подхващат съответни стъпки, с цел да изпълнят условията на Анкара, уточни Калън в събота. Турция се опълчва на присъединението на Финландия и Швеция към НАТО на съображение, че обезпечават леговище на членове на Кюрдската работническа партия (ПКК) и Фетхуллахистката терористична организация (ФЕТО), както и заради обстоятелството, че двете страни са спрели износа си на оръжия за Турция през 2019 година В опит да преодолеят турската опозиция Финландия и Швеция обявиха, че стягат антитерористичното си законодателство и биха могли да улеснят изискванията за оръжейни продажби на Турция, откакто станат членове на НАТО.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР