ЦСКА отново вълнува феновете си с паметни европейски нощи. Такава

...
ЦСКА отново вълнува феновете си с паметни европейски нощи. Такава
Коментари Харесай

ЦСКА с два подвига за място в групите на Лига Европа

ЦСКА още веднъж вълнува почитателите си с паметни европейски нощи. Такава беше тази след триумфа с 2:0 на " Армията " против кошмара на Левски и Литекс - БАТЕ (Борисов) . Тогава " алена " България не спа. Но представете си какво ще е на следващия ден вечер , в случай че 31-кратният ни първенец направи героизъм и в профил мощния тим на Базел, и то в Швейцария... За да откри място в групите на Лига Европа. Нещо, което не се е случвало на тима от сезон 2010/11.

Общо 3 пъти ЦСКА игра в груповата фаза на шампионата . Това е и най-голямото достижение за момента. В два от случаите " алените " направиха същински героизъм и отстраниха противника в ролята на новобранец.

През сезон 2005/06 ЦСКА се падна против немския Байер (Леверкузен) , воден от някогашния нападател точно на " армейците " - Димитър Бербатов . Футболистите на Миодраг Йешич бяха отписани бързо от експертите, само че впечатлиха цяла Европа, откакто и в двата мача победиха с по 1:0. Йордан Тодоров беше прецизен на непознат терен, а гол с глава на Мурад Хидиуед " взриви " препълнения стадион " Българска войска " . В групите ЦСКА реализира първата си победа в този стадий от шампионата - с 2:0 над норвежкия Викинг , още веднъж на " Армията ". Но отборът отстъпи в другите си срещи - с 0:1 на Хамбургер, с 2:4 на Славия (Прага) и с 1:2 на Монако.

ЦСКА чака до сезон 2009/10, с цел да играе още веднъж в групите на Лига Европа . И още веднъж това се случи след героизъм - триумф с 2:1 над Динамо в Москва, с голове на Спас Делев и Иван Иванов. Треньор на тима беше Любослав Пенев, а след 0:0 в София, множеството упования бяха ЦСКА да отпадне. Това не се случи, само че в групите бяха записани единствено загуби и едно тъждество - 1:1 с Фулъм на стадион " Васил Левски ". Тогава " алените " отстъпиха два пъти точно на Базел - 0:2 и 1:3.

Още през идващия сезон 31-кратният ни първенец още веднъж откри място в груповата фаза. Съперник за място там беше ТНС от Уелс и тук за героизъм не може да се приказва . ЦСКА реализира победа с 3:0 в София, само че всичките попадения паднаха в края на срещата. След 2:2 на непознат терен, " алените " продължиха напред, където срещнаха Порто, Бешикташ и Рапид (Виена). Паметна си остава успеха точно във Виена с 2:1 , с голове на Тодор Янчев и Маркиньос. Треньор тогава беше Милен Радуканов.

Вярваме, че ЦСКА има сили за нов героизъм - на следващия ден вечер на стадион " Сейнт Якоб Парк " в Базел. Че за четвърти път " армейците " ще бъдат в групите на Лига Европа. Няма по какъв начин да не се надяваме, когато става въпрос за историческия евробоец на България . Който е подготвен да ни подари нова незабравима нощ. На почитателите си, на всички българи!

АНГЕЛ ДОМУСЧИЕВ , ПРАТЕНИК НА ТОПСПОРТ В БАЗЕЛ, ШВЕЙЦАРИЯ
Източник: topsport.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР