Цифровите и комуникационните технологии във все по-голяма степен трансформират публичното

...
Цифровите и комуникационните технологии във все по-голяма степен трансформират публичното
Коментари Харесай

Дигитализацията на Пловдивска област набира скорост

Цифровите и информационните технологии във все по-голяма степен трансформират общественото пространство към нас - без значение дали става дума за урбанизирана градска среда или изолирани, отдалечени местоположения, където до неотдавна даже не бихме могли да си представим, че може да има цифрова съгласуваност. Така нареченият интернет на нещата (internet of things, IoT) към този момент не е нещо нереално, извадено от научната фантастика, и във все по-голяма степен трансформира обитаемоте места (и освен тях) в " умни " самоуправляващи се системи. Smart мрежи и датчици към този момент обменят данни без интервенция на жив оператор, обработват ги, изкуствен интелект генерира разнообразни разновидности за деяние и разрешава на централната и локалната администрация да концентрира силата си в дълготрайното обмисляне и в решаването в действителност на сериозни задания - там, където машината (все още) не може да замести индивида. И това към този момент случва тук, в България, като катализатор на този развой нормално са телеком колосите като Vivacom.

Пловдивска област е един от положителните образци за имплементация на цифрови решения за възстановяване на средата. " Когато приказваме за цифровата промяна, значимо е да отбележим, че градското население в световен мащаб ще става все по-многочислено, както и площта на обитаемоте места. Гражданската инфраструктура надали ще може да отговори на това предизвикателство. Миграцията към градските региони е една от определящите трендове в човешкото развиване през идващите десетилетия ", разяснява в този подтекст Весела Табакова, районен управител " Корпоративни продажби " за райони Пловдив, Смолян и Кърджали. Според нея сходни прогнози подтикват локалните управляващи да трансфорат концепцията за образован град в главен собствен инструмент. Табакова счита, че цифрова промяна значи всеки град да употребява цифрови технологии " не просто тъй като това е съвременно, а тъй като би трябвало да увеличи качеството на живот, да улеснява жителите, да усилва дейно връзката на бизнесите ".
Защо средата стремително " поумнява "
Събитията от последните няколко години също се оказват катализатор за по-бърза смяна към навсякъде потребление на smart решения. Регионалният телеком управител дава за образец в тази посока пандемията от COVID-19. " Vivacom интензивно сътрудничи с общините за реализацията на умни планове в разнообразни сфери, като те се простират в необятни граници: ръководство на публичния превоз, градско видеонаблюдение, професионални wi-fi решения, мъдро паркиране, мъдро сметосъбиране, надзор на достъпа, мониторинг на качеството на въздуха, цифрово обучение, електронна администрация, телемедицина ", споделя тя.

Един от забавните, характерни и знакови " умни " планове, за които Табакова споделя, е дигитализацията на локалната хижа " Марциганица ". Тя се намира над Пловдив по посока Асеновград. " Там неотдавна пуснахме профилирано DTH решение за цифрова хотелска телевизия. Последните години имаме много такива осъществени планове. Споменавам обаче тъкмо този, тъй като приказваме за мъчнопроходим регион. Хижата се намира на огромна надморска височина и за компанията беше предизвикателство да показа такова решение точно тук ", коментира мениджърът на Vivacom. Любопитното в тази ситуация е, че приказваме за имплементация на smart решение не в урбанистична среда, а на изолирано планинско място.
Реклама
Високоскоростният транспорт на данни до хижа " Марциганица " се реализира посредством по този начин наречената услуга Tooway. Става дума за антена, която дава опция да се обезпечи непрекъсната връзка към близка базова станция, с която има видимост, или посредством сателитно разпространяване. По този метод се обезпечава бърза интернет съгласуваност. " Просто на това място няма по какъв начин да има оптика или меден кабел и по никакъв различен метод не можем да стигнем до там ", обобщава Весела Табакова.

Емблематичен локален план на Vivacom е прокарването на високоскоростна съгласуваност за знаковия футболен стадион на " Ботев " в Пловдив. Реновираното оборудване бе намерено напролет на тази година, а телекомът обезпечава интернет съгласуваност на цялата му територия. " Прокарали сме оптика до самия стадион и сме оборудвали достъп в няколко точки. Засега услугата е ориентирана главно към чиновниците на оборудването ", споделя Табакова.
Иван Парпулов, районен управител " Корпоративни клиенти " на Vivacom за Пловдив Все по-цифрови учебни заведения
В Пловдивска област Vivacom е изключително дейна и при дигитализацията на учебните заведения. " Един от плановете, който завършихме неотдавна, е за сигурна просветителна среда в образователните заведения ", споделя и Иван Парпулов, районен управител " Корпоративни клиенти " за регионa. За задачата компанията стартира да конфигурира системи за надзор на достъпа с чекиране на входно-изходните точки на учебните заведения. Реално системата разрешава следене на ученика от входа до класната стая. Това се случва чрез инсталирани турникети на входа, читател в класната стая и устройства за чекиране. " Системата също по този начин разрешава да бъде достъпвана отдалечено и да бъде интегрирана с електронния дневник ", обобщава Парпулов.

В рамките на същия план се реализира инсталиране на видеонаблюдение и wi-fi зони в образователните заведения, за които е наложително да покриват всички условия на МОН за осведомителна сигурност. Това става допустимо с инсталирането на характерни firewall решения. Интересното при самите wi-fi зони е, че те дават спомагателен информативен канал на ученика. " Когато се свърже с тези безжични мрежи, той получава настояща информация за разнообразни събития в учебното заведение - да вземем за пример за образователната стратегия, информативен бюлетин, известия за патронния празник и така нататък ", споделя районният телеком управител.
Реклама
Vivacom взе участие интензивно и в последната стратегия на просветителното министерство, която е ориентирана към създаване на учебна STEM среда. Става дума за образование, фокусирано върху просвета, технологии, инженерство и математика. Методиката STEM разрешава на учениците да вземат участие в опити, предизвиква ги да споделят концепциите си, да развиват групови планове за опознаване на света към тях. За задачата класните стаи са завършени с друга интериорна визия.

" Специално ние участваме в частта високотехнологично съоръжение и свързани класни стаи (ВОСКС) към STEM плановете. Предлагаме интерактивен екран с компютърен модул, камера, която дава опция за разнообразни типове презентации, и най-важното - опция за взаимни уроци с учебни заведения от други райони чрез интернет съгласуваност ", споделя Иван Парпулов. Той добавя, че по линия на плана за налична просветителна среда компанията му е оборудвала 4-5 учебни заведения през последната към година, като знаков образец е Професионалната гимназия по електротехника и електроника в Пловдив.

Vivacom също по този начин уголемява и системите си за видеонаблюдение във втория по величина български град. Последно са конфигурирани " умни " камери към три градски подлеза, както и на един от пазарите. " Също по този начин осигурихме съгласуваност за профилирания достъп, който е конфигуриран на основната улица в Пловдив. Тоест предоставяме цифрова съгласуваност до бариерите, което разрешава на живеещите в региона да влизат посредством система с чипове ", споделя Парпулов. Също по този начин автомобилните номера на всички работещи на основната улица са запаметени в системата, която ги разчита автоматизирано с камери и ги пропуща.
Smart решения и за компаниите
В Пловдивска област цифровата промяна, прокарвана от Vivacom, подкрепя интензивно и частния бизнес. " Друг огромен план, за който желая да споделя, е за потребностите на водеща интернационална компания от района. С нея изградихме чисто нова структурна информационна мрежа, която сплотява локалната инфраструктура на нейните три предприятия ", споделя Весела Табакова. И трите уреди се намират на разнообразни места в Карловския район. Vivacom съумява да се оправи в извънредно къс период - 2 месеца, и ще обезпечи гаранция в границите на идващите 25 години. " Разбира се, всичко това се случи в колаборация и съгласно условията на техния външен IT админ - в тази ситуация Orange ", прецизира районният управител.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР