След като миналата година получи правото да бъде домакин на

...
След като миналата година получи правото да бъде домакин на
Коментари Харесай

Постиженията на Азербайджан в областта на зелената енергия

След като предходната година получи правото да бъде хазаин на XXIX-ата Конференция на страните (COP29) към Рамковата спогодба на Организация на обединените нации по смяната на климата, Република Азербайджан си сложи упоритостта през идващото десетилетие да продължи напред по пътя на превръщането си в зелена територия. Докато обичайно се радва на значими петролни и газови запаси, страната цели да получи дълготрайни преимущества от основаването на зелена стопанска система. Азербайджан изрази желанието си да даде приоритет на политиките за зелена сила в посока основаване на здравословни условия на живот за своите жители, както и да способства за безвредната витална среда за хората в района и света като цяло.

По време на срещата на върха COP26 през 2021 година в Глазгоу, Азербайджан възобнови задачите си за понижаване на излъчванията парникови газове с 40% и за основаване на зона с „ чисти нулеви излъчвания " в неотдавна освободените от арменска окупация територии. Икономическият район Карабах и Източен Зангезур, както и Нахичеванската самостоятелна република на Азербайджан са оповестени за зелени енергийни зони, защото тези райони имат забележителен капацитет за потребление на разнообразни запаси възобновима сила (хидроенергия, слънчева сила, вятърна сила, геотермална енергия). По публични данни общият механически капацитет на тези територии за възобновими енергийни източници е 15 GW. В освободените територии към този момент са пуснати в употреба 11 вятърни централи (ВЕЦ) с мощ 53,6 MW, сега се построяват 7 Водноелектрическа централа с мощ 70,5 MW, а през тази година следва построяването на още 9 централи с обща мощ 76,8 MW. „ Страна с чиста околна среда и зелен напредък " е един от петте национални целта за социално-икономическо развиване на Азербайджан през идващото десетилетие. Техническият капацитет на наземните възобновими енергийни източници на страната е 135 GW, а офшорните - 157 GW. Правителството на Азербайджан си е сложило за цел да усили каузи конфигуриран потенциал на възобновимата сила от сегашните 17% на 30% в общия енергиен баланс на страната до 2030 година - посредством основаване на резистентен преход към електрическа енергия за понижаване потреблението на природен газ за произвеждане на електрическа енергия в страната; възнамерява се и диверсифицирането на износа на сила към международните енергийни пазари и поддръжка в региона на енергийната сигурност за сътрудниците.

През м. декември 2022 година Азербайджан, Грузия, Унгария и Румъния подписаха съглашение за създаване на подводен електрически кабел под Черно море, който ще свързва Южен Кавказ с Югоизточна Европа. Този план, наименуван „ Зелен енергиен кулоар ", може да се трансформира в нов източник на сила за Европейски Съюз в напъните му да диверсифицира своите енергийни доставки.

През м. октомври 2023 година беше открита слънчевата електроцентрала Гарададж (Garadagh) с мощ 230 MW, най-голямата слънчева електроцентрала в Каспийския район и Оперативно-наблюдателно дело, издигната от компанията Masdar от ОАЕ за сметка на задгранични вложения на стойност 262 милиона щатски $. Бяха подписани и други съглашения сред държавното управление на Азербайджан и Masdar за планове за слънчеви и наземни вятърни централи с общ потенциал от 1 GW, както и за създаване на интегрирани офшорни вятърни и зелени водородни планове и наземни вятърни и слънчеви планове с общ смесен потенциал от 4 GW. От своя страна ACWA Power се съгласи да създаде планове за възобновима сила от 500 MW в азербайджанската самостоятелна република Нахичеван с Masdar и Държавната петролна компания на Азербайджанската република (SOCAR).

Наблюдава се, че Азербайджан извършва планове за зелена сила, които демонстрират ролята на страната като благонадежден енергиен сътрудник и виновен член на интернационалната общественост в битката с световното стопляне. Азербайджан ще ръководи срещата на върха на Организация на обединените нации за климата, която ще се организира през ноември м. 2023 година в Баку - една значима платформа за обезпечаване на интернационално съдействие в взаимните дейности в битката с изменението на климата.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР