Централните банки в Западна Европа вероятно ще бъдат принудени да

...
Централните банки в Западна Европа вероятно ще бъдат принудени да
Коментари Харесай

Упоритата инфлация може да задържи лихвите високи в еврозоната до 2025 г.

Централните банки в Западна Европа евентуално ще бъдат принудени да поддържат лихвените проценти високи до 2025 година - доста по-дълго, в сравнение с чакаха финансовите пазари - с цел да се предпазят от упорития инфлационен напън, предизвести Организация за икономическо съдействие и развиване (ОИСР).

В последната си икономическа прогноза основаната в Париж организация съобщи, че чака Европейската централна банка да резервира главния си лихвен % на настоящите равнища до пролетта на 2025 година, до момента в който Bank of England може да не стартира намаляването му до първите месеци на същата година, оповестява Financial Times.

Това би означавало поддържане на високи лихвени проценти за по-дълго време от Федералния запас, който съгласно Организацията за икономическо сътрудничество и раз ще стартира да понижава през втората половина на идната година.

Перспективата за упорита инфлация е съпроводена от прогноза за закъснение на растежа на фона на по-строгите финансови условия, по-бавното разширение на търговията и спадащото доверие на бизнеса и потребителите, сподели Организацията за икономическо сътрудничество и раз.
Реклама

Клеър Ломбардели, основен икономист на Организацията за икономическо сътрудничество и раз, показа пред Financial Times, че организацията чака " меко приземяване " на водещите стопански системи, откакто централните банки внезапно покачиха лихвите, само че добави, че паричната политика би трябвало да остане " рестриктивна " за избран интервал от време.

Финансисти подчертаха, че е прекомерно рано да се приказва за понижаване на лихвите, откакто доста от огромните централни банки не трансформираха политиката си тази есен. Пазарите обаче слагат това изказване под подозрение, защото общите темпове на инфлация се забавят, което подтикна вложителите да понижат лихвените проценти още през лятото на 2024 година

Очакванията за по-ранен спад на лихвените проценти в Съединени американски щати набъбнаха, откакто Кристофър Уолър, един от основните финансисти във Федералния запас, алармира, че е малко евентуално лихвите да се повишат повече и могат да бъдат понижени, в случай че инфлацията продължи да се забавя.
Реклама
В своята прогноза Организацията за икономическо сътрудничество и раз, която съставлява развитите страни, предизвести, че " цялостният резултат " от кумулативното стягане през последните две години към момента не се усеща. Паричната политика ще би трябвало да остане рестриктивна, до момента в който не се появят ясни признаци, че главният ценови напън е " трайно понижен " и до момента в който краткосрочните инфлационни упования спаднат.

Организацията означи, че въпреки да е има намаляване на главните равнища на инфлация, като се изключи храната и силата, повече от половината продукти в потребителските кошници в Съединени американски щати, еврозоната и Обединеното кралство към момента демонстрират годишни равнища на инфлация над 4%.

Ломбардели разяснява, че по-дългият цикъл на стягане на паричната политика на Фед и непрекъснатата низходяща инфлация в Съединени американски щати ще му разрешат да стартира да понижава лихвите по-рано от Европейската централна банка (ЕЦБ). Потенциалът за напредък на американската стопанска система също е по-висок, в сравнение с в еврозоната, добави тя.

Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР