Цените на петрола достигнаха едногодишен връх в четвъртък, докато световните

...
Цените на петрола достигнаха едногодишен връх в четвъртък, докато световните
Коментари Харесай

Скокът на петрола плаши инвеститорите и ги тласка към растящия долар

Цените на петрола доближиха едногодишен връх в четвъртък, до момента в който международните акции са напът да слагат най-дългата си отрицателна серия от две години насам поради опасенията за трайно високите лихвени проценти, които накараха вложителите да се приютят на несъмнено място при растящия щатски $, показва в собствен разбор Reuters.

Изненадващо огромният спад на запасите от недопечен нефт в Съединени американски щати основава опасения, че търсенето на горива надвишава производството, тъкмо когато пазарите минимум се нуждаят от нов потрес от страна на предлагането.

Американският недопечен нефт нарастна с 3,6% в сряда и с още 1% в четвъртък, с цел да доближи 95 $ за барел за първи път от август 2022 година насам. Фючърсите на сорта Брент доближиха едногодишен връх от 97,69 $, показва още осведомителната организация и прибавя:

„ Перспективата за по-високи енергийни разноски и призракът на лепкава инфлация оказаха по-голям резултат върху облигациите с по-дълъг период на погасяване. Доходността на бенчмарковите 10-годишни съкровищни облигации беше постоянна в Азия, само че на равнище от 4,599% се увеличи с повече от 50 базисни пункта този месец “.

" Това не оказва помощ ", разяснява икономистът от ING Роб Карнел. " Това, което в действителност стартира да тежи на акциите, е този подтик нагоре в доходността на съкровищните облигации и това е много рационален отговор. Акциите са изложени на риск от по-нататъшни загуби, даже в случай че облигациите се възстановят “.

Трейдърите следят и напъните на законодателите да избегнат прекъсването на работата на държавното управление на Съединени американски щати.

Индексът на международните акции на MSCI е напът да означи 10-ия си следващ дневен спад в четвъртък, което би изравнило дългата серия от загуби от 2021 година Индексът на MSCI за азиатско-тихоокеанските акции отвън Япония пък е притиснат покрай 10-месечно дъно. Американските и европейските фючърси се двоумят.

Японският показател Nikkei се намалява с 1,8%, като вложителите продават акции, които излизат от дял.

Силната американска валута държи японската йена в границите на 150 за $, считано за равнище, което може да предизвика публична реакция или намеса.

Долар/йена доближава 149,71 в сряда и се търгува на 149,40 в четвъртък в Азия. Еврото спада с 0,7% до деветмесечно дъно от 1,0488 $ в сряда.

Днес се чакат данни за инфлацията в Германия и Испания, както и редица включвания на централни банкери, най-много на ръководителя на Федералния запас Джером Пауъл.

Китайските пазари куцат към празниците

„ Китайските пазари куцат към дългата почивка, която стартира в петък, и почивката може да е добре пристигнала за трейдърите, защото последните седмици донесоха лавина от неприятни вести и продажби “, написа още Reuters.

В четвъртък акциите на закъсалия строителен бизнесмен China Evergrande са спрени за търговия в Хонконг след известие, че ръководителят Хуи Ка Ян е под полицейско наблюдаване. Акциите, които в миналото костваха повече от 30 хонконгски $, затварят на цена от 0,32 хонконгски $ в сряда.

Инвеститорите се притесняват, че ликвидацията ще нанесе спомагателни вреди на сриващия се пазар на недвижими парцели в Китай и ще потисне признаците на възобновяване в някои елементи на китайската стопанска система.

" Стресът в бранша на недвижимите парцели в Китай ще продължи да основава междусекторни кредитни опасности в кратковременен проект ", декларират от Fitch Ratings в четвъртък. " Скромното облекчение на политиката на държавното управление досега надали ще докара до внезапен поврат в настроенията на купувачите на жилища. "

Индексът Hang Seng спада с 1% и е покрай 10-месечно дъно. Индексът CSI300 в континенталната част на страната спада с 0,2%.

Китайският юан също е подложен на напън и единствено доста мощното фиксиране на комерсиалния му диапазон удържа продавачите. Последно юанът се търгува на 7,3057 за $, близо до горната граница на комерсиалния си диапазон.

По-високите цени на енергоносителите пък оказват помощ на австралийския $ да се стабилизира на 0,6378 щатски $.

Златото се насочва към най-лошата си седмица от февруари насам, защото повишението на доходността на държавните скъпи бумаги дистанцира вложителите от благородния метал, който не носи рентабилност, и претърпява загуби при 1875 $ за тройунция, изясняват в умозаключение от Reuters.

 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР