Полският президент Анджей Дуда предизвика скандал, като каза в интервю,

...
Полският президент Анджей Дуда предизвика скандал, като каза в интервю,
Коментари Харесай

Ще разположат ли САЩ ядрено оръжие в Полша

Полският президент Анджей Дуда провокира скандал, като сподели в изявление, че по време на последното си пътешестване до Вашингтон е обсъждал разполагането на американски нуклеарни оръжия в Полша.

Това накара представителя на Кремъл Дмитрий Песков да предизвести, че съветската войска ще „ вземе всички нужни контрамерки, с цел да подсигурява нашата сигурност “ при подобен сюжет.

Говорителят на съветското външно министерство Мария Захарова съобщи, че „ съответните уреди ще бъдат неотложно включени в листата на законните цели при положение на директен боен спор с НАТО “.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг, запитан за сходен сюжет, сподели, че „ няма проекти за разширение на споразуменията за шерване на нуклеарни оръжия на НАТО, нито проекти за разполагане на нуклеарни оръжия в спомагателни страни от НАТО “.

Полският министър председател Доналд Туск, чиято партия съставлява съдружното държавно управление, което смъкна Дуда (който остава на власт до идната година) след изборите предходната есен, също сложи под въпрос желанията на президента и изиска уточнения.

Предишното държавно управление се интересуваше от известно време да разполага с американски нуклеарни оръжия. Искането на Дуда е последното след промяната на държавното управление.

Реакцията на Туск обаче подсказва, че двамата не са съгласни между тях, макар обстоятелството, че партиите им споделят русофобска изразителност. Също по този начин би трябвало да се означи, че Съединени американски щати към момента не са приели това предложение от Полша, макар обстоятелството, че връзките с Русия са достигнали най-ниското равнище в историята.

Дуда може просто да е желал да предизвика Туск към сходна реакция. Сега първият може да пояснява думите на втория като намек, че е „ мек към Русия “. Може би, сподели Дуда, това може да помогне на неговата партия да завоюва повече поддръжка преди президентските избори следващата година.

Той не може да се кандидатира, само че се надява, че избраният от него правоприемник - който и да стане в последна сметка - ще завоюва, с цел да овладее по някакъв метод либерално-глобалистката политика на настоящето съдружно държавно управление.

От интернационалната страна на този спор, отводът на Съединени американски щати да изпълнят многократните претенции на Полша допуска, че са загрижени за неконтролируемата ескалация на напрежението с Русия. Съединени американски щати към този момент имат нуклеарни оръжия в Германия, няколко други западноевропейски страни и Турция.

Няма военна потребност да се причислява към Полша в това, което НАТО назовава своята „ стратегия за шерване на нуклеарни оръжия “. Това би било политическа провокация, която би провокирала съветски отговор, което би могло да усили риска от война заради неверни калкулации.

Генералният секретар на Организация на обединените нации Антонио Гутериш предизвести в средата на март, че „ геополитическото напрежение и недоверието усилиха риска от нуклеарна война до най-високото равнище от десетилетия “.

Той също по този начин прикани Русия и Съединените щати да стартират договаряния за създаване на нов контракт СТАРТ и цялостно използване на съществуващия, откакто Москва спря присъединяване си в него предходната година заради намесата на Вашингтон в украинските работи.

Прокси войната сред НАТО и Русия в тази някогашна руска република не оставя доста вяра за обновяване на договарянията.

Руският външен министър Сергей Лавров повтори позицията на страната си в края на април, говорейки на Московската конференция за неразпространение на нуклеарно оръжие. Той предизвести, че „ Западът се люлее на рисковия борд на директна военна борба сред нуклеарни сили, която може да има пагубни последствия “.

Лавров също по този начин удостовери, че договарянията за надзор на оръжията от какъвто и да било тип не могат да бъдат обновени, до момента в който Западът продължава да води своята хибридна война с Русия посредством Украйна.

Най-ястребовите американски политически среди не се тормозят, че ескалацията на спора с Русия става неуправляема. Фактът обаче, че Съединени американски щати към момента не са разположили нуклеарни оръжия в Полша, макар многократните претенции от тази страна, демонстрира, че доминират по-хладните глави, най-малко към този момент.

Този предопределен ход евентуално ще постави завършек на всяка вяра, че Русия и Съединените щати в миналото ще сключат друго съглашение за надзор на оръжията в бъдеще, нещо, което Съединените щати наподобява не желаят да разрешат към този момент.

От съображения за прагматизъм и агитация, Съединени американски щати към момента наподобяват заинтригувани да запазят тази алтернатива на по-късна дата, в случай че техните калкулации не се трансформират по някаква причина.

Сключването на нова договорка с Русия би обслужвало техните ползи, като им помогне да се оправят по-добре с алтернативата на сигурността в „ новото обикновено “, което ще възникне след края на тяхната прокси война.

От страна на пропагандата всяка договорка може да бъде употребена от Съединени американски щати за оказване на напън върху Китай също да взе участие в процеса. Ако не, тогава тя може да бъде показана като „ страна лъжец “.

Русия най-вероятно в никакъв случай няма да подписа друго съглашение за надзор на въоръженията със Съединените щати, в случай че американската страна разположи нуклеарни оръжия в Полша.

Въпреки че НАТО упорства, че неговата „ стратегия за шерване на нуклеарни оръжия “ е в сходство с Договора за неразпространение на нуклеарно оръжие, това изказване се оспорва от десетилетия от доста специалисти, които показват нарушавания на съглашението.

Съединените щати не трансферират контрола върху своите нуклеарни оръжия на други. Те обаче уголемяват географията, в която самите те непрекъснато се намират. Това основава нови провокации, на които Русия би трябвало да отговори по подобен метод, че цикълът на ескалация да може да продължи безпределно дълго, до момента в който стане неконтролируем.

Друг проблем е, че Съединени американски щати образоват представители на други страни по какъв начин да употребяват своите нуклеарни оръжия, увеличавайки възможностите контролът фактически да бъде трансфериран към тях при рискови условия.

Никой не би трябвало да си прави илюзии, че Съединените щати се грижат за интернационалното право по собствен метод. От своя страна Русия прецизно го съблюдава като основа на своята външна политика.

Москва има вяра, че нововъзникващият многополюсен международен ред е построен въз основата на всеобщо ценене на Устава на Организация на обединените нации, който е истинският „ учреден на правила ред “, а не на двойните стандарти, които Съединените щати и техните васали употребяват под какъвто и да е претекст. Следователно би било недопустимо Русия да възобнови договарянията за надзор на оръжията със Съединените щати, в случай че разположи нуклеарни оръжия в Полша.

Връщайки се към въпроса дали Съединени американски щати в миналото ще изпълнят многократните претенции на Полша, няма индикации, че обмислят да го създадат. Но това може да се промени, в случай че техните ястребови политически фракции придобият повече въздействие в това отношение над относително прагматичните си противници.

Обществеността не е осведомена с динамичността на тяхната подмолна конкуренция, тъй че един ден това може да се случи ненадейно, без никой да получи авансово уведомление.

В случая не е ясно по какъв начин тъкмо ще се случи всичко съгласно закона. Съединени американски щати и Полша биха могли да разгласят, че това се прави на двустранна основа, само че евентуална липса на консенсус сред Дуда и Туск може да докара до опит на последния да блокира това в Сейма, като употребява контрола на ръководещата коалиция върху него.

Френският министър на защитата означи също, че това би нарушило Основополагащия акт Русия-НАТО от 1997 година, макар че Полша не се счита за обвързана с този документ.

Засега преобладаващото пресмятане наподобява е, че не си коства да се подхваща тази изменяща живота стъпка и да се изключи всяка опция за разискване на друга договорка за надзор на въоръженията с Русия в бъдеще.

За Съединени американски щати е доста по-важно да запазят тази алтернатива за по-късна дата. Особено като се има поради, че лостовете за въздействие върху Китай в очакване на ескалацията на китайско-американския аспект на новата Студена война неизбежно ще бъдат отслабени след неизбежното затихване на руско-американската война. Следователно Полша най-вероятно ще остане разочарована.

Превод: СМ

Източник: Катехон

Поглед Видео:ПоследниНай-гледаниАлтернативен Поглед17940Проф. Боян Дуранкев: Очакванията за огромна политическа смяна надали ще се сбъднатАлтернативен Поглед24223Проф. Боян Дуранкев: Желаят ли българите да влезнат в еврозоната или ще бъдат натикани в тази еврокошара!?Алтернативен Поглед14937Доц. Валери Жаблянов: Левицата в Европа и в България би трябвало да се разгласи против растящата милитаризацияАлтернативен Поглед13344Доц. Валери Жаблянов: Управляващи и съпротива не са в положение да предложат друга държавна политикаАлтернативен Поглед28718 " ЛЕВИЦАТА! " внесе документите си в ЦИК за присъединяване в изборитеАлтернативен Поглед131114Проф. Николай Витанов: Харков ще бъде обграден от съветската войска и ще бъде високомерен за 100 дниАлтернативен Поглед90636Ген. Димитър Шивиков: В обединението на искащите на Макрон ще бъдат натикани страните от соцлагераАлтернативен Поглед83508Полк. Николай Марков за патогенните процеси в Европейски Съюз и за превръщането му във федерация  Валентин Вацев, демократическа партия, гробища, гласоподаване, избори, война  Валентин Вацев, демократическа партия, гробища, гласоподаване, избори, в </div>

</article>
<style>
.youtube{
  width:100%;height:500px;
}
@media only screen and (max-width: 600px) {
.youtube {
    height:250px;
  }
}
</style>
<div style=Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР