Цените на енергията в Европа се повишават през последните няколко

...
Цените на енергията в Европа се повишават през последните няколко
Коментари Харесай

Енергийната криза: как различните страни се справят с ръста на цените

Цените на силата в Европа се покачват през последните няколко месеца. Увеличението се дължи на общото повишаване на търсенето на сила и на опасенията за доставките на газ и нефт поради нахлуването на Русия в Украйна.Различните страни обаче се оправят с рецесията по друг метод, оповестява Би Би Си.

Англия

Правителството разгласи, че всяко домакинство в Обединеното кралство ще получи отстъпка от 400 паунда (500 долара) от сметките си за газ и електрическа енергия, с цел да компенсира възходящите цени на горивата. Домакинствата бенефициенти ще получат и еднократно заплащане в размер на 650 лири, а семействата пенсионери ще получат спомагателни 300 за зимно гориво. Ще бъде изплатена и еднократна сума за неработоспособност в размер на 150 лири. Плащанията ще бъдат отчасти финансирани от 25-процентен ексклузивен налог върху приходите от петрол и газ, който държавното управление чака да донесе в бюджета 5 милиарда паунда. Според министъра на финансите Риши Сунак държавното управление на изразходва 37 милиарда паунда за подкрепяне на хората в рецесия, което е сходно с това на страни като Франция, Германия, Япония и Италия.

Италия

Италия разгласи дотации за горива в размер на 14 милиарда евро. Планът има за цел да разреши на семействата да запазят сметките си за гориво на равнищата от 2021 година и да ги насърчи да преминат към електрически коли и възобновими енергийни източници. Другите ограничения включват еднократно заплащане от 200 евро за хората, които печелят не повече от 35 000 евро годишно, и 20% данъчен заем за всички енергоемки компании, чиито цени на силата са се нараснали с 30%.За да се финансират тези ограничения, се покачват налозите на енергийните компании, чиито облаги са се нараснали вследствие на по-високите цени на горивата. Като цяло Италия чака да похарчи към 35 милиарда евро за ограничения за отбрана на потребителите.

Испания

Испания понижи Данък добавена стойност върху сметките за електрическа енергия от 21% на 10%. Тя също по този начин краткотрайно понижи специфичния налог върху електрическата енергия от 7% на 0,5%. За да заплати за тези изгоди, Испания вкара ексклузивен налог върху енергийните компании, с цел да събере 3 милиарда евро. През април Европейската комисия се споразумя за таван на цените на газа в Португалия и Испания - приблизително 50 евро на мегаватчас. Ограничението на цените ще бъде в действие за една година и има за цел да понижи на половина сметките за газ на 40% от потребителите в двете страни.Очаква се тези ограничения да костват на Испания общо към 21 милиарда евро.

Франция

През януари френското държавно управление принуди държавния енергиен снабдител Électricité de France (EDF) да ограничи нарастването на цените на едро до 4% за една година, което струваше на компанията 8,4 милиарда евро. Миналата година Франция към този момент разгласи, че ще изплати еднократно 100 евро на 5,8 милиона семейства, които получават енергийни ваучери. Оттогава насам държавното управление понижи и налозите върху електрическата енергия. Според калкулации на брюкселския мозъчен концерн Bruegel, Франция ще похарчи 38 милиарда евро за подкрепяне на хората, които се намират в рецесия с разноските за живот.

Германия

Според Ройтерс германците заплащат повече за електрическа енергия от всяка друга страна в Европейски Съюз, само че през 2022 година сметките за газ на 4,2 милиона немски семейства ще се усилят приблизително с 62,3%. Правителството към този момент вкара дотации за семействата с ниски приходи, а в този момент изразходва спомагателни 15 милиарда евро за дотации за горива, като понижи налозите върху бензина и дизела, предоставяйки на хората еднократно заплащане от 300 евро, както и спомагателни заплащания за детски надбавки и отстъпки за публичния превоз. Общата стойност на тези ограничения се чака да бъде към 30 милиарда евро.

Нидерландия

Нидерландското държавно управление похарчи 2,7 милиарда евро за понижаване на налозите за сила, употребена от предприятия и семейства, и възнамерява да отпусне 150 млн. евро за подкрепяне на най-уязвимите семейства. Освен това то понижи митата върху бензина и дизела с 21% до края на годината. Нидерландия чака да похарчи към 6 милиарда евро за ограниченията, провокирани от енергийната рецесия.

Норвегия

В Норвегия държавното управление е определило оптималната цена, която семействата би трябвало да заплащат за сила. Ако разноските надвишават тази сума, страната заплаща 80 % от сметката. Като цяло Норвегия ще похарчи към 23,6 милиарда крони в поддръжка на потребителите.

Полша

Като част от " антиинфлационния щит " полското държавно управление разгласи проект за понижаване на Данък добавена стойност върху храните, газа и торовете до 0%. Данък добавена стойност върху отоплението ще падне на 5%, а Данък добавена стойност върху бензина и дизела - на 8%. Тези ограничения са предопределени за интервал от шест месеца. Полското държавно управление също по този начин изпраща пари непосредствено на 7 милиона семейства, като някои от тях имат право да получат до 306 евро годишно.
Заедно с други ограничения за поддръжка се чака Полша да похарчи 9 милиарда евро.

Доколко тези проекти са жизнеспособни? Някои се питат докога държавните управления ще могат да пазят потребителите. Ако високата инфлация се резервира през 2023 година или по-късно, държавните управления ще се затруднят да защитят семействата. " Такива мощни дотации са неустойчиви от позиция на обществените финанси и са нездравословни за геополитиката и енергийната сигурност, да не приказваме за околната среда ", споделя Симоне Талиапиетра, старши откривател в Bruegel, компанията, която събира данни за държавните ограничения за отбрана на потребителите. Други анализатори се притесняват какво може да се случи, в случай че Европа не успее да откри други възможности на съветския петрол и газ.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР