Водачите, които все още не са сменили зимните гуми с

...
Водачите, които все още не са сменили зимните гуми с
Коментари Харесай

Експерт предупреждава: Шофирането със зимни гуми в порой може да ни убие

Водачите, които към момента не са сменили зимните гуми с летни би трябвало да имат поради, че " пропускът ” напълно не е почтен. Движението на автомобила със зимни гуми в дъждовните интервали може да докара до съществени произшествия.

" Конструкцията на зимната гума не е с необятни надлъжни канали, а с напречни нарези, с цел да изхвърля снега. Освен това при първите капки, още когато не е отмил праха по пътя, дъждът образува вид каша, която на пръв взор не се вижда, само че при внезапен стоп спирачният път се удължава с 25%. Те би трябвало да имат задоволително бездънен грайфер. Колкото е по-голям е той, толкоз повече вода вадят от пътя. ” За това сигнализира автомобилният играч и специалист Румен Дунев.

" При дъждовно време най-голямата заплаха е намаляването на сцеплението на гумите с пътната настилка, там, където има локви или изобилен дъжд. При високи скорости се получава хидродинамичен чеп сред колелото и пътя, а явлението се назовава аквапланинг. Това е обстановка, в която автомобилът има нулево сцепление. В такива условия не може да променим посоката на автомобила или да завием, или да задействаме спирачките и да спрем. За да не попадаме в такива рискови условия, първото значимо нещо е скоростта, само че второто е гумите да са летни. Това би трябвало да подскаже на водачите, че във време на ежедневни и значителни превалявания, както в този момент, е витално значимо да сменят зимните гуми ”, сподели още Дунев.

Правилното налягане в тях също е от особена значимост при придвижване върху мокра настилка. Нормално напомпаните получават задоволително мощ от въздуха вътре, тъй че тежестта се разпределя отмерено по ширина. Малко хора обаче са наясно, че наред с неправилното изхабяване, намаленото налягане в гумите покачва доста риска от аквапланинг.

И още, значимо за шофиране под дъжда - дистанцията също е определяща за сигурността. Препоръчва се и да се кара в междинната лента, защото водата постоянно се натрупа в краищата на платното, заключават експертите.

А май се оказа месецът на пороите. В подобен интервал от годината водачите би трябвало да са изключително деликатни. Мокрото време освен затруднява придвижването по пътищата, образува километрични тапи и изнервя водачите, само че и постоянно е причина за произшествия и други пътни катастрофи. Тук поддръжката на автомобила е от основно значение, написа " Труд ".

Припомняме, че при акция " Зима ” Пътна полиция следи за дълбочината на грайфер на гумите над 4 мм. В летния интервал обаче, всеки лидер самичък и на своя отговорност преценя с какви гуми да кара. Проверка сподели, че цената на нови летни гуми потегля от към 50 лева за брой. В взаимозависимост от характерностите и марката обаче, се оферират и гуми над 1000 лева за брой. Тук не е включена цената за труд на гумаджията.

Преди към две седмици точно несъответствуващи гуми и несъобразена скорост станаха причина за злополуката в Пловдив, при която младият Кристиан Екмекчиян умъртви себе си, приятелката си и прати други двама младежи в болница. Експерти настояват, че 21-годишният юноша е карал с над 200 км/ час върху мокра настилка.

От мястото на случая до първото кръстовище са 100 м., а спирачен път въобще липсва.

Установи се и че гумите са били извънредно несъответствуващи за дадените условия.

 
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР