Цените на американския лек суров петрол стабилизират около важната психологическа

...
Цените на американския лек суров петрол стабилизират около важната психологическа
Коментари Харесай

Стабилизация на цените на американския лек суров петрол около 50 долара за барел



Цените на американския лек недопечен нефт стабилизират към значимата психическа преграда от 50 $ за барел, защото броят на дейните петролни сондажи в Съединени американски щати се намали през последната седмица, като в това време продължава възобновяване на работата на петролните рафинерии, които затвориха наложително преди време вследствие на урагана " Харви ".

По-рано през днешния ден фючърсите на американския лек недопечен нефт с доставка през октомври набъбнаха за малко до 50,33 $ за барел, преди да върнат малко под психическата преграда от 50 $ към 49,84 равнището. Въпреки това леко оттегляне, петролните фючърси се търгуват близо до техния тримесечен връх от 50,47 $ за барел, доближат предишния четвъртък (на 14-ти септември).

Фючърсите на петрола вид брент с доставка през ноември пък нарастват с 0,1% към 55,65 $ за барел, задържайки близо до петмесечния връх от 14-ти септември към 55,99 $ за барел.

В основата на положителното повишаване на черното злато през предходната седмица стояха нарасналите прогнози на ОПЕК и на Международната енергийна администрация (IEA) за световното ползване на нефт през тази и през идната година, като двете организации регистрираха и първо от четири месеца насам понижаване на международните добиви на нефт през август. Това беше изтълкувано от вложителите на пазарите на първични материали като знак за последователно решение на многогодишния проблем със свръхпредлагането на суровия нефт.

В петък вечерта компанията за петролни услуги Baker Hughes пък регистрира, че броят на настоящите американски петролни сондажи се намали през последната седмица до 749 от 756 броя седмица по-рано, достигайки най-ниско равнище от юни насам. Трябва обаче да се има поради, че това понижаване на дейните сондажи евентуално се дължи значително на отрицателния резултат от ураганите " Харви " и " Ирма ", които удариха през последните седмици щатите Тексас, Луизиана и Флорида.

В същото време има последователно възобновяване на активността на рафинериите, които затвориха наложително вследствие на двете естествени бедствия и по-специално на ураганът " Харви ", засегнал съществено в края на август крайбрежието на щата Тексас - дом на огромна част от американската петрола промишленост, отнемайки по този метод цели 25% от индустриалния потенциал на петролните преработващи компании в границите на Съединени американски щати. Трябва обаче да се има поради, че към момента повече от 12% от американските рафинерии в района на Тексас остават затворени.

Въпреки сигналите за стягане на пазарите на черно злато, редица анализатори предизвестяват, че към момента е мъчно да се дефинира какво ще бъде отражението в малко по-дългосрочен проект върху предлагането и търсенето на нефт вследствие на провалите, нанесени от ураганите.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР