Цената на най-разпознаваемите лога на всички времена варира в най-широк

...
Цената на най-разпознаваемите лога на всички времена варира в най-широк
Коментари Харесай

Колко са похарчени за логата на различните известни марки?

Цената на най-разпознаваемите лога на всички времена варира в най-широк диапазон: до момента в който някои международни марки заплащат милиони долари за основаването им, други костват единствено 15 $. А някои въобще не са похарчили нито цент. Логото е основен фактор за стратегическото развиване на компанията. Ще се изненадате да разберете кои компании са похарчили милиони за емблематичните си лога и кои са похарчили сума, която не надвишава цената на билет за кино.

Гугъл

Похарчени: Щатски долар 0

Въпреки че известното многоцветно лого на Гугъл е претърпяло доста трансформации през годините, истинският му дизайн е основан през 1998 година от съоснователя на компанията Сергей Брин в безплатната графична стратегия GIPM. Последващото създаване на останалите прототипи на емблемите на Гугъл е осъществено от Рут Кедар, обща другарка на Брин и Лари Пейдж от Станфордския университет.

Кока-кола

Похарчени: Щатски долар 0

Известното лого на Coca-Cola е основано от колегата на създателя на компанията, счетоводителя Франк М. Робинсън през 1886 година. Според формалния уеб страница на компанията, Робинсън „ предложил името Coca-Cola, предполагайки, че„ двете букви „ C “ в рекламата ще наподобяват добре “. Той желал да създаде неповторимо лого, по тази причина опитва доста, до момента в който не създал специфичен шрифт Spencerian, написан на ръка, проявяващ присъщия за това време почерк.

Twitter

Похарчени: 15 $

Компанията се сдобила със международно известното си лого с птица за 15 $ от банката със фотоси. Авторът на рисунката Саймън Оксли, английски художник, живеещ в Япония, е получил, най-вероятно, към 6 паунда за работата си. Оттогава обаче птицата претърпяла някои промени и придобива по-модерен тип.

Nike

Похарчени: 35 $

Съоснователят на компанията Фил Найт придобил известното лого през 1971 година от Каролин Дейвидсън, студентка, която изучавала графичен дизайн. Найт, който изнасял лекции в университета в Портланд, инцидентно чул диалога на момиче, което споделило, че не може да понася картини в галериите, рисувани с маслени бои. Затова той й предложи странична работа: за 2 $ на час, да рисува графики, диаграми и в последна сметка лого.

„ Не го одобрявам, само че може би ще ми хареса с времето “, сподели Найт, с принуда давайки 35 $ за отметката на логото на Найк.

NeXT

Похарчени: 100 000 $

Логото на компанията  на Стив Джобс, която той основал през 1985 година след напускането на Apple, е основано от известния дизайнер на лога Пол Ранд, който създава фирмени емблеми за IBM, UPS услуги, ABC и други.

Олимпийски игри в Лондон 2012 година

Похарчени: 400 000 паунда (около 625 000 долара)

Логото, основано от организацията Wolff Olins, която го създава през 2007 година, беше подложено на критика поради много небрежния си имидж, както и поради обстоятелството, че в него могат да се видят две фигури, ангажирани с орален секс.

Пепси

Похарчени: 1 000 000 $

Логото беше обновено от Arnell Group през 2008 година

BBC

Похарчени: 1.800.000 $

Каналът на BBC префасонира логото си през 1997 година, преминавайки от накривен шрифт и контрастни цветове към елементарни букви с шрифт Gill Sans в квадратчета.

BP (British Petroleum)

Похарчени: 211 000 000 $

През 2008 година BP заплати 211 милиона $ за логото си. Рекламната организация Ogilvy & Mather работи върху смяната на логото, лозунга и имиджа, „ с цел да изобрази компания, на която може да се има вяра и на която можеш да се довериш “.

Но след разлива на петрол през 2010-та година в Мексиканския залив, BP имаше други проблеми с имиджа.

Автор: Десислава Михалева

Източник: iskamdaznam.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР