Световни лидери отхвърлиха по време на конференцията в Швейцария предложението

...
Световни лидери отхвърлиха по време на конференцията в Швейцария предложението
Коментари Харесай

Световни лидери гръмко отхвърлиха предложението на Путин за мир

Световни водачи отхвърлиха по време на конференцията в Швейцария предлагането на съветския президент Владимир Путин за мир в Украйна, което той направи ден преди началото на форума. Путин изиска от Украйна да се откаже изцяло от териториите на областите Донецк, Луганск, Херсон, Запорожие и черноморския полуостров Крим като изискване за преустановяване на военните дейности, както и да се откаже от участието си в НАТО.

Замразяването на спора в Украйна не е отговор, а рецепта за бъдещи войни на експанзия, съобщи ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен на срещата на върха за Украйна в швейцарския курорт Бюргенщок, съобщи Ройтерс, представена от Българска телеграфна агенция. 

" Замразяването на спора през днешния ден, когато непознати войски окупират украинска земя, не е отговор. Това е рецепта за бъдещи войни на експанзия ", сподели тя в речта си. 

" Вместо това би трябвало да подкрепим изчерпателен, обективен и резистентен мир за Украйна. Такъв, който възвръща суверенитета на Украйна и нейната териториална целокупност ", добави Фон дер Лайен.

Вицепрезидентът на САЩ Камала Харис също отхвърли изискванията на съветския президент Владимир Путин за мирни договаряния с Украйна и ги назова неуместни, съобщи ДПА.

  " Трябва да приказваме истината. Той не приканва към договаряния, а към капитулация ", съобщи Харис на мирната конференция в Швейцария. " Америка застава на страната на Украйна не от състрадание, а тъй като това е в наш стратегически интерес ", добави тя.

Германският канцлер Олаф Шолц каза, че предложенията на Путин за мир в Украйна целят единствено да отвлекат вниманието от мирната конференция в Швейцария.

" Всички знаят, че това предложение не е съществено и че е обвързвано по някакъв метод с мирната конференция в Швейцария ", сподели Шолц в изявление за телевизия Цет Де Еф.

Канцлерът дефинира офертата като " диктаторски мир " и прикани Русия да се изтегли изцяло от отчасти окупираната Украйна.

" Русия може да постави завършек на тази война през днешния ден или когато и да е, в случай че спре нападенията си и изтегли войските си от Украйна ", добави Шолц.

Премиерът на Италия Джорджа Мелони нарече проекта на съветския президент " агитация ", който на процедура внушава, че Украйна " би трябвало да се отдръпна от Украйна ". 

" Глупавото спокойно предложение ", което съветският президент Владимир Путин направи на Украйна в петък, демонстрира, че той " явно е в суматоха ". Нидерландският министър председател в оставка Марк Рюте каза това на срещата на върха за мир в Украйна, която се организира в Швейцария, съобщи Националната осведомителна организация на Нидерландия АНП, на която се базира Българска телеграфна агенция.

Днес е вторият ден от срещата на върха за мир, в която участватт водачи от 92 страни и осем интернационалните организации. Сред тях е служебният министър председател Димитър Главчев, който показа своето обръщение. 

Русия обаче не е поканена. Според страната хазаин Швейцария това се дължи на обстоятелството, че Кремъл неведнъж е заявявал, че няма интерес и ще пренебрегва всяка покана. Китай, най-важният съдружник на Русия, анулира присъединяване си в символ на взаимност.

Предмет на двудневните полемики са основаването на ясна рамка за преустановяване на войната, даване на гаранции за сигурност, установяване на условия за следвоенно споразумяване, координиране на изискванията за финансиране на възобновяване на Украйна.

 

Източници: Българска телеграфна агенция, dnes.dir.bg

 

 

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР