Цената на хляба се е повишила средно с близо 50

...
Цената на хляба се е повишила средно с близо 50
Коментари Харесай

Хлябът е поскъпнал с 50 ст. за 2 месеца

Цената на хляба се е повишила приблизително с близо 50 стотинки за два месеца, заяви Българска национална телевизия. Последното повишаване в Благоевград е от предходната седмица, където някои типове самун към този момент костват със 70 стотинки повече в магазина. Производителите изясняват високата цена с покачването на суровините, нужни за хлебопроизводството. Новата годишна продукция пшеница е съвсем 2 пъти по-скъпа от миналогодишната, а електричеството, което е належащо за производството на брашното, както и на самия самун, също бележи забележителен растеж.

Според хлебопроизводители може да се чака хлябът да нарастне още до няколко седмици. Най-драстично е нарастването в цената на многозърнестия самун, който е и много издирван. Той към този момент коства 2,40 лева за 600 грама. За съпоставяне предходната седмица е бил на цена от 1,70 лева Според разбор на Центъра за стопански проучвания в селското стопанство, краят на евтините хранителни артикули у нас е пристигнал.

Димитър Зоров от Асоциацията на млекопреработвателите съобщи, че млечните артикули у нас сега са доста по-евтини от себестойността си, а най-евтините от тях може да не съдържат нужната хранителна стойност. Зоров е безапелационен, че всички млекопроизводители у нас работят на загуба.

" В един кашкавал за 20 лева./кг се включват комерсиалната надценка - към 40%, 20% Данък добавена стойност и за производителя остават 40% облага. В момента млякото на борсова цена в Европа е към 1 лева, а в България - към 90 ст. Един кашкавал се прави с 10 литра мляко - по какъв начин може да излезе кашкавал за 12 лева в случай, че имаме четири пъти по-висок ток, два пъти по-скъпа газ ", изясни той. " Положението на българските производители и преработватели не е по никакъв начин розово ", удостовери Владимир Иванов от Държавната комисия по стоковите тържища и борсите.

Според него от една страна нарастват ресурсите, нужни за растениевъдството - торове, горива и други. От друга страна има и напън на пазара, който е доста конкурентен, което се отразява като менгеме за производителите, които са по средата на веригата. Двамата специалисти считат, че няма фрапантни скокове при цената на рибата, тъй като българинът обичайно не употребява всеобщо рибни артикули. Свинското месо обаче е поскъпнало с 1% от предходната година, само че пък цената му е постоянна, защото има и свръхпредлагане на европейския пазар. То не се чака да нарастне и след Нова година. Зелето обаче е поскъпнало с 69%, тъй като има малко произвеждане и недобра климатична година. Производството на плодове и зеленчуци зависи най-много от времето през годината.

На Софийската стокова борса олиото се предлага на цена 3 лева за литър. Стойността важи за опаковки по един литър и наливно, в цистерни по 20 тона. Търговци оферират на борсата яйца на цена 0,22 лв. за брой и пилешко месо - на 3,60 лева за кг.

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР