45 години от началото на епидемията от СПИН учените успяха

...
45 години от началото на епидемията от СПИН учените успяха
Коментари Харесай

Обещаващи разработки на ваксината за СПИН ще бъдат пуснати за клинични изпитания

45 години от началото на епидемията от СПИН учените съумяха да стигнат до работещи ваксини против вируса ХИВ. Две от разработките са извънредно обещаващи и са на финалната права на клиничните тествания. Равносметката във връзка международния ден за възпоменание на жертвите на СПИН е - още медикаменти, които блокират изцяло вируса в човешкия организъм, само че и лекарства които могат да попречват инфектирането.

На финала са не една, а две ваксини. Те са плод на РНК технологиите или същите, които се използваха при коронавирус. Но последната стана първа, тъй като стъпи върху към този момент позната технология и клиничните тествания се правиха паралелно. Но въпреки всичко ХИВ сътвори повече главоболия на учените.

" Знаехме състава му, знаехме, че би трябвало той да бъде антигенът, навлизайки да вземем за пример в наночастиците, тъй като отново ще има натоварване на дребни липидни наночастици, както е при ковида. Това е остаряла технология, известна още преди деветдесетте години. Знаехме това, само че тази конструкция не оставаше постоянна ", изясни проф. Радка Аргирова - вирусолог.

През всичките години имаше към 50 разработки, които концентрираха много очаквания. Но нито една не даваше предстоящата отбрана. Докато не стана ясно, че имунизацията би трябвало да провокира с изключение на антителата, само че и Т-клетъчния имунитет.

" Така че когато навлезе вирусът, тази Т-клетъчна памет да задейства и да може тогава да се прояви действието на тези антитела ", сподели проф. Радка Аргирова.

Всъщност имунизациите се целят към цели 7 антигена във вируса. При цялата му неопределеност се оказва, че въпреки всичко има доста консервативни гликопротеини, които са останали непроменени през всичките години на епидемията.

" Ще ви дам един елементарен образец - един човек е инфектиран с един вирус и един източник и след примерно един месец или месец и половина някъде от него могат да се изолират 7 разнообразни разновидности вируси. Те мутират непрестанно. Това е най-бързо мутиращият вирус ", уточни проф. Радка Аргирова.

Разработката на ефикасна ваксина въпреки всичко е неотменимо изискване да се отстрани вирусът. Въпреки че медикаментите против ХИВ по този начин го потискат, че става неоткриваем и инфектираните не могат да заразяват други. А лечението в този момент е сведена до едно хапче. Но и това отминава.

" В Европа към този момент антиретровирусната терапия се ползва и инжекционно. В рамото се слага една апликация на 2 месеца и по този начин се икономисва пиенето на хапчета всеки ден ", сподели Александър Миланов пред Българска национална телевизия.

ХИВ става изцяло следен, още повече, че към този момент има и лекарства, които могат да предпазят от възпаление.

Медикаменти на правилото на антибебе. Има и антихив хапче, което се приема по избрана скица и в действителност понижава фрапантно до 96% заплахата и вероятността от това ХИВ да се съобщи при беззащитен полов контакт. Остава и опцията в случай че човек е имал рисково полово държание, да приема и постекспозиционна профилактика ", сподели Александър Миланов.

Сега най-важното, с цел да спре разпространяването на вируса е хората, изключително с рисково държание, да се тестват. Броят на новооткритите инфектирани непрестанно понижава, само че остават тези, които откриват вируса късно поради друго заболяване.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР