Данните отчитат, че средната брутна заплата в София през март

...
Данните отчитат, че средната брутна заплата в София през март
Коментари Харесай

Средната заплата - какви са стойностите ѝ из страната?

Данните регистрират, че междинната брутна заплата в София през март доближава 3231 лв. - стойност, до която не се приближава нито един различен град у нас.

Във Варна, където пазарът на труда също е динамичен, заплатите са до 2078 лв.. Сравнително високи са и възнагражденията в София-област и Враца. 

На другия полюс обаче са региони като Благоевград, Смолян и Хасково, където брутните заплати са към 1500 лв..  

 

Марио Николов доставя храна по домовете в столицата и споделя, че заплата му стига, а най-голяма част от нея харчи за храна. Според него през последната година заплатата му е повишена, тъй като работи в огромен град. „ С към 10% е повече “, изясни той.

 

Икономистите споделят, че в София заплатите остават доста по-високи, в сравнение с във всички други райони на страната, тъй като най-високо платеният бранш – осведомителните технологии, е концентриран най-вече в столицата. 

 

„ Тук са и централите на огромните компании, които оперират в цялата страна. Да речем комерсиалните вериги, огромните бензиностанции, които също са с огромни заплати. Другото доста значимо нещо е финансовият бранш - той на процедура е целият в София. Те също са с доста високи заплати “, разяснява пред bTV Адриан Николов, икономист от Института за пазарна стопанска система. 

 

Сред другите региони с високи заплати се откроява Враца, където поради работещите в АЕЦ „ Козлодуй “ и междинната заплата е висока.

Във Варна по-високите приходи специалистите изясняват с добре развъртян бранш на услугите и туризма. Региони като Смолян и Хасково са с по-ниски заплати, защото доста ат хората оттова работят в Пловдив и Стара Загора.

 

В Благоевград пазарът на труда е повлиян от закриването на огромни предприятия и по този начин районът остава на опашката по брутни заплати. 

 

Прогнозите са, че съществени промени на пазара на труда по райони не се чакат и София ще остане с по-високи заплати.

 

„ Тя ще продължава да бъде магнит, защото заплатата в София минус наем продължава да бъде по-висока, в сравнение с в най-слабите области “, уточни Виолета Иванова от КНСБ.

Така цените на наемите и на парцелите ще останат високи поради огромното търсене, отичат икономистите.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР