Целта на козметиката и тоалетните принадлежности е да изглеждаме добре

...
Целта на козметиката и тоалетните принадлежности е да изглеждаме добре
Коментари Харесай

Алергени в козметиката: Всичко, което трябва да знаете

Целта на козметиката и тоалетните такъми е да изглеждаме добре и да се усещаме чисти. Използват се безвредно от милиони хора от всички възрасти по света. Въпреки че доста хора нямат проблем, има възможност някои алергени в козметиката да провокират леки обриви и раздразнения.

Козметичните артикули, в това число за грижата за кожата, могат да съдържат алергени за някои хора. Ако сте склонни към алергии, това са постоянно срещаните алергени в козметиката, за които би трябвало да знаете.

Независимо дали изпитвате сезонни алергии, хранителни алергии или алергии към козметични съставки, алергичната реакция може да бъде страшна, неуместна и в някои случаи животозастрашаваща.

Дразнещи реакции

Реакциите на раздразнение отразяват увреждащия резултат на козметиката или тоалетните такъми върху кожата – образец би бил резултатът на прекалено много сапун или шампоан върху кожата, което води до напукване, сухота и мъка.

Деликатните области на тялото, където кожата е естествено по-тънка, като кожните гънки, лицето и изключително клепачите, са най-уязвими към реакции на раздразнение.

Други типове козметика, които могат да причинят раздразнение, включват течен декор дьо загар, серпантина, маски за лице, тоници и кремове срещу стареене. Някои хора страдат от доста сензитивна кожа и изпитват сърбеж или парене в границите на минути след използването на продукта.

Това нормално е форма на раздразнение, а не алергия, и е по-често при хора с кожни недоволства като розацея и дерматит. Може да помогне потреблението на артикули, на които е посочено, че са за приложимост върху сензитивна кожа, защото производителят нормално е подхванал спомагателни проби, с цел да понижи риска от пораждане на реакция. Може обаче да е въпрос на проба и неточност да се намерят артикули, които се толерират.

Алергични реакции

Алергичните реакции включват имунната система на тялото, която е предопределена да се бори с инфекциите, само че от време на време прекалено реагира на безобидни неща – в тази ситуация съставна част на козметиката. За да развиете алергия, би трябвало да сте изложени на алергена повече от един път и нормално неведнъж. Това значи, че можете да станете алергични към нещо, което сте употребявали дълго време без проблем.

Не е ясно какво отключва процеса на алергия, само че един път развити, алергиите като тази нормално са за цялостен живот. Алергичният контактен дерматит/екзема постоянно се демонстрира като сърбяща, мъчителна, зачервена, неравна кожа, която става лющеща се и суха. Ако избягвате по-нататъшен контакт с алергена, положението би трябвало да се усъвършенства в границите на към седмица. Обикновено ще бъде по-лошо, когато продуктът е бил прибавен върху кожата, само че от време на време може да се популяризира и в други елементи на тялото. Лечението с местен стероиден крем ще помогне за по-бързото изчистване на обрива.

Алергичният контактен дерматит е образец за алергия от занимателен вид и реакцията може да се прояви няколко часа или даже дни след използването на продукта. Това затруднява установяването на повода за казуса. Добър образец за контактен дерматит е алергията към никел.

Дори в случай че в никакъв случай преди не сте имали алергична реакция, всеки на всяка възраст може да развие алергии, които стартират в имунната система.

За да избегнете реакция използвайте безвредни и нежни артикули за грижа за кожата, дефинирани без алергени. Много алергени в козметиката могат да причинят даже незначителни реакции, като раздразнение или по-тежки случаи като контактен дерматит или анафилаксия.

Алергени в козметиката

Най-добрият метод да избегнете алергените в грижата за кожата е да разберете имената на другите козметични съставки, с които те се отличават, и да ревизирате етикетите на продуктите. Придържането към чиста козметика, тествана за сигурност, е един от методите да освободите рутината си от дразнители и алергени.

Най-често срещаните съставки в козметиката, които провокират алергични реакции, са аромати и консерванти. Има доста разнообразни типове съставки на аромати, само че можете да разберете дали даден артикул има прибавен мирис, защото той ще включва „ парфюм “ в етикета на съставката. Ако сте алергични към аромати, може да се наложи да избягвате ароматизирани растителни екстракти, които може да са етикетирани настрана с латинското име. Растителните екстракти, които могат да причинят алергични реакции, включват масло от чаено дърво, цитрусови екстракти, лавандула и други

Консервиращите химикали са нужни в множеството козметични и тоалетни такъми, с цел да спрат тяхното разграждане и замърсяване от бактерии. Те постоянно имат дълги имена, да вземем за пример имидазолидинил урея, кватерниум 15, метилизотиазолинон и други

Други неща, които от време на време предизвикват алергични реакции, включват смола за лак за нокти (особено акрилни нокти) и слънцезащитни артикули. Не се подвеждайте от описанието на продуктите като „ хипоалергенни “ или „ естествени “, защото те могат да съдържат разнообразни общи алергени.

Боята за коса е друга постоянно срещана причина за алергичен контактен дерматит и това съвсем постоянно се предизвиква от химикали фенилендиамин. Могат да се развият мощни алергични реакции, причиняващи доста отичане и зачервяване на ушите, лицето и шията, както и скалпа. Този тип алергия постоянно визира хора, които са боядисвали косата си в продължение на години без никакъв проблем.

Тъй като фенилендиамин участва във всички непрекъснати и полупостоянни бои за коса, това може да ви попречи да боядисате косата си още веднъж в бъдеще.

Естествени субстанции като чиста къна и индиго са безвредни. Но внимавайте с черната къна (използва се за краткотрайни татуировки към Средиземно море). Съдържа фенилен диамин и постоянно провокира алергични реакции при деца.

FDA смята, че нормалните алергени в козметиката попадат в пет класа:

  • натурален каучук
  • аромати
  • консерванти
  • оцветители
  • метали.

Ето по какъв начин да забележите тези алергени в описите с козметични съставки.

1. Латекс от натурален каучук

Гуменият латекс нормално се среща в предмети като ръкавици, балони, гумени ръце и презервативи. По-рядко се среща в козметиката, само че някои артикули за грим и грижа за кожата съдържат съставки, извлечени от латекс. Например, някои лепила за мигли са дефинирани с латекс, а някои артикули за грижа за кожата са направени с дестилат от латекс.

Хората с алергия към латекс също би трябвало да са наясно с връзката сред латекса и питателните алергии. Хората с алергии към латекс са по-склонни да развият алергии към избрани храни, изключително плодове като киви, ябълка, авокадо, папая и други Екстракти от тези плодове, като дестилат от папая, могат да се употребяват в артикули за грижа за кожата, което може да провокира алергична реакция при някои.

FDA пресмята, че сред 1 и 6 % от общото население има сензитивност към латекс. Хората, които работят непосредствено с латекс, като медицински служащи, са по-склонни да развият алергия или сензитивност към латекс.

2. Аромати

Ароматът е постоянно срещан отключващ фактор за алергични реакции към артикули за грижа за кожата и други козметични артикули. Ето за какво етикети като „ без мирис “ стават все по-популярни, макар че няма общоприета формулировка за този етикет.

Малко евентуално е да сте алергични към самия мирис, а по-скоро към една или повече от съставките, които съставляват патентованата ароматна примес на продукта. Според FDA „ мирис “ или „ парфюм “ могат да се употребяват в лист с съставки, без да се разкриват съответните съставки, употребявани в тази примес.

Европейската комисия изброява 25 ароматни съставки като евентуални алергени:

  • Амил канелен
  • Амил цинамилов алкохол
  • Анизилов алкохол
  • Бензилов алкохол
  • Бензил бензоат
  • Бензил цинамат
  • Бензил салицилат
  • Канелилов алкохол
  • Канелен алдехид
  • Цитрал
  • Цитронелол
  • Кумарин
  • Евгенол
  • Фарнезол
  • Гераниол
  • Хексил цинамалдехид
  • Хидроксицитронелал
  • Хидроксиизохексил 3-циклохексен карбоксалдехид (HICC), (известен също като Lyral)
  • Изоевгенол
  • Лилиал
  • d-лимонен
  • Линалол
  • Метил 2-октиноат
  • Екстракт от дъбов мъх
  • Екстракт от дървесен мъх

Тъй като ароматът не е съставна част, а по-скоро общ термин за група неразкрити съставки, предлагаме да избягвате артикули, съдържащи мирис. Ароматните съставки могат да причинят раздразнение и други реакции, тъй че хората, склонни към алергии, би трябвало да положат дължимата грижа, с цел да подсигуряват, че продуктите им в действителност не съдържат аромати.

3. Консерванти

Консервантите играят значима роля за сигурността и дълготрайността на козметиката, макар че доста от тях са свързани с отрицателни реакции като раздразнение, хормонални разстройства и алергични реакции.

Някои хора са алергични към консерванти като Methylisothiazolinone (MIT) и Methylchloroisothiazolinone (MCI). Те постоянно се срещат в някои артикули за баня, почистващи артикули за лице и слънцезащитни артикули. За благополучие има артикули за баня без MIT и MCI, които са безвредни за хора с алергии.

Други консерванти, които са евентуални алергени, включват:

  • Триклозан
  • Формалдехид
  • Диазолидинил урея
  • Триклокарбан
  • Бутилиран хидроксианизол

4. Багрила

Химикалите в багрилата, оцветителните добавки и пигментите в козметиката могат да провокират алергична реакция при някои. Често срещаните виновници включват багра за коса и татуировки с къна, само че изкуствените бои се прибавят и към разнообразни артикули за грижа за кожата и грим.

FDA загатва P-фенилендиамин и каменовъглен катран като някои, които би трябвало да избягвате, в случай че имате алергии. Въглищният катран може да не е посочен в описите на съставките, защото се употребява за формулиране на багрила. Други пигменти, за които би трябвало да знаете, включват Chromium Oxide Greens (Ci 77288), D&C Red No. 17 (Ci 26100) и CI 77015.

5. Метали

Златото, никелът и алуминият са образци за метали, открити в козметиката, които са евентуални алергени.

5.1 Никел

Според WebMD никелът е най-честата причина за контактен дерматит. Никелът се употребява в червила, бижута и някои артикули за грижа за кожата. Едно изследване откри, че 43,3% от изследваните червила съдържат никел, макар че не се открива в други артикули.

5.2 Злато

Златото се среща по-често в продуктите за грижа за кожата, в сравнение с никелът. Използва се в серуми, лепенки за очи, маски за лице и кремове. Докато златото има по-нисък риск от алергични реакции, някои хора с сензитивност към метал може да заобикалят грижа за кожата и други козметични артикули, които съдържат злато.

5.3 Алуминий

Алуминият е лек метал, постоянно употребен в всекидневието като кутии, фолио, кухненски принадлежности и даже някои козметични артикули. Използването на алуминий, по-специално в артикули за грижа за тялото като дезодорант, е причина за безпокойствие заради евентуално раздразнение. Поради тази причина дезодорантите без алуминий се предлагат за хора, които изпитват раздразнение или алергични реакции към артикули, съдържащи този метал.

Алергени в козметиката – обобщение

Ако развиете сърбящи, червени обриви по кожата след потребление на козметичен артикул (сапун, лосион, грим артикул или аромати), може да сте алергични към съставна част, присъстваща в продукта.

Алергичните реакции към козметиката са чести. Алергична реакция поражда, когато вашият имунната система реагира прекомерно доста на непознато вещество, което нормално е безвредно (алерген).

Продукти за грим като (лице, очи), лосиони, парфюми и други може да аргументи алергии на всяка възраст.

Алергичните реакции към козметиката могат да се проявят като копривна тресчица, сърбеж по кожата, обрив, лющене или белене на кожата, отичане на лицето, раздразнение на очите, носа и устата и хрипове. В тежки случаи може да се развие анафилаксия, която може да бъде животозастрашаваща. Това е тежка алергична реакция, която може да докара до признаци като липса на схващане, зной, затруднено преглъщане, зашеметяване, болежка в гърдите, интензивен, слаб пулс, гадене и повръщане. В подобен случай човек би трябвало неотложно да потърси здравна помощ.

За да предотвратите алергични реакции, първо би трябвало да знаете към какво сте чувствителни или към какво сте алергични. Винаги четете етикета със съставките на продукта и избягвайте такива, за които знаете или смятате, че сте алергични.

Може да намерите термини като хипоалергичен, без мирис или за сензитивна кожа върху някои артикули, само че това не значи, че не съдържа алергени. Винаги е по-добре да ревизирате съответните съставки, присъстващи в продукта, в случай че са разпознати.

Източник: spiritell.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР