Минавали ли сте през безброй козметични пътеки за цялостно решение

...
Минавали ли сте през безброй козметични пътеки за цялостно решение
Коментари Харесай

Топ 9 аюрведични ползи от ветивер за вашата кожа

Минавали ли сте през безчет козметични пътеки за изцяло решение за кожата? Щипка ветивер може бързо да позволи множеството от вашите кожни проблеми!

Считан за една от най-хубавите лечебни билки за лекуване на разнообразни кожни болести, ветиверът е доста ценена съставна част, добавяна към необятна гама от козметични артикули.

Охлаждащите му качества неотложно облекчават екзема, акне и кожа, склонна към алергии.

Прочетете, с цел да научите другите преимущества на тази антична билка и по какъв начин най-добре да я употребявате за кожата си.

Какво е ветивер?

Ветиверът, прочут още като Usira или Khus, е многогодишна, ароматна трева, необятно ценена поради своите лечебни изгоди и ароматно етерично масло.

Основните съставки на тази билка са хусимол, ветивероли, изопропенил и разнообразни други флавоноиди, феноли и фитохимикали.

Те имат мощни антиоксидантни, противовъзпалителни, антимикробни и подмладяващи кожата свойства.

Ветиверът е антична билка, която се употребява от епохи в обичайна медицина като пречистващо и лечебно средство. Освен за местна приложимост, ветиверът се употребява и като чай за цялостни изгоди за здравето.

Аюрведичен аспект

Според Аюрведа функционалностите на вашето тяло се контролират от тридошите (жизнените енергии) на Вата, Питта и Кафа. Дисбалансите в тези равнища на доша предизвикват болести в тялото. Ветиверът се употребява в аюрведическата медицина като билка за балансиране на Вата-Пита.

Като охладител, той има способността да лекува тресчица, храносмилателни разстройства и кожни болести. Освен това хидратира тялото, пречиства кръвта и оказва помощ за унищожаване на нездравословните отрови.

Етеричното масло от ветивер е ценено поради изгодите си и незначителния алергенен профил в допълнение към изгодите за кожата, които предлага.

Ветиверът е обичайната лятна приятност, когато се прави на шербет. Охлаждащите свойства на ветивера са неотложен отдих на Индийския субконтинент и обезпечават изгоди за здравето от вътрешната страна на открито.

9 изгоди от ветивер за вашата кожа

Ветивер/Кхус е балансираща Kapha и Pitta билка. Това го прави съвършен за кожа, която е сензитивна, склонна към акне и възпаления.

Неговото охлаждащо свойство усъвършенства външния тип на огромните пори, склонни към омазняване. Подобрява хидратацията на кожата. Питта балансиращото деяние също поправя тена и забавя стареенето на кожата.

1. Изсветлява тена на кожата

В античните аюрведични текстове ветиверът се класифицира като „ varnya “ или билки за изсветляване на кожата.

Той съдържа голям брой фитохимикали, които демонстрират способността да потискат меланогенезата ( 1 ) посредством понижаване на интензивността на тирозиназата (ензим, виновен за синтеза на меланин).

По този метод включването на ветивер или неговото етерично масло в ежедневната ви грижа за кожата може да понижи тъмните петна, следите от акне и доста да изсветли тена на кожата ви.

2. Лекува екзема и псориазис

Със способността да балансира Питта доша, която постоянно се цитира като причина за възпалителни положения, ветиверът е положително средство за лекуване на екзема и псориазис.

Освен противовъзпалителните си свойства, охлаждащата природа на ветивера оказва помощ за облекчение на кожни раздразнения и зачервявания и за лекуване на кожни изгаряния.

Ветиверът е мощно целесъобразен и за сензитивна кожа, защото нежно подхранва и лекува без неподходящи резултати.

3. Овлажнява сухата кожа

С невероятни свойства на „ Vata-hara “, ветиверът предотвратява положения, свързани със сухота на кожата.

Добавя се към разнообразни овлажнители и кремове за кожа поради способността му да възвръща нужната влага в обезводнена и повредена кожа.

Според изследване от 2021 година, екстрактите от билката сполучливо реактивират производството на кожни липиди в зрялата кожа, оставяйки я хидратирана, плътна и еластична.

4. Балансира мастните тайни

реклама

Себумът работи като натурален овлажнител на кожата ви. Въпреки това, хормоналните съмнения могат да доведат до хиперактивност на мастните жлези и свръхпроизводство на себум, оставяйки кожата ви мазна и склонна към акне.

Ветиверът е идеално билково решение за проблеми с мазната кожа. Включването на тази стягаща билка в рутинната ви грижа за кожата може да помогне за контролиране на секрецията на себум, да стегне огромните пори и да предотврати проблемите с акнето.

5. Лекува акнето

Акне вулгарис е постоянно срещано кожно положение, което се появява, когато непотребната лой, мъртви кафези и нечистотия запушат порите на кожата ви, образувайки комедони (черни и бели точки).

Ако бактериите попаднат в една от тези пори, може да се окажете с инфектирана, мъчителна, възпалена лезия, известна като папула, пустула или възел.

Ветиверът оказва помощ за лекуване на акне по разнообразни способи. Неговите противовъзпалителни свойства понижават отока, а антимикробните му качества лимитират бактериалната пролиферация в порите.

Освен това оказва помощ за балансиране на секрецията на себум ( 2 ) върху кожата ви и предотвратява възможностите за бъдещи огнища на акне.

6. Детоксикира кожата

Според аюрведичното поверие неправилната диета и метод на живот водят до струпване на нездравословни отрови Ама в тялото.

Неговите резултати се демонстрират под формата на неприятно асимилиране на храната, отмалялост, привършване на здравето на кожата и имунно увреждане.

Ветиверът се смята за натурален детоксикатор. Неговите свойства на „ Вишахара “ пречистват кръвта ви и отстраняват тези отрови от тялото.

Както потреблението, по този начин и локалното приложение на корен от ветивер може да усъвършенства качеството на кожата.

Всъщност практикуващите национална медицина в някои елементи на света ползват ветивер при ухапвания от змии, с цел да облекчат отровата от тялото.

7. Против стареене

Епидермалната преграда защищава кожата ви от разнообразни фактори на околната среда. Въпреки това, вътрешното стареене и многократното излагане на слънце предизвикват увеличение на свободните радикали в тялото ви.

Това води до инфектиране, понижена разтегливост на кожата, увреждане на бариерата, понижена дарба за зарастване на рани и по-голяма сензитивност към рак на кожата ( 3 ).

Наличието на мощни антиоксидантни съединения като алкалоиди, флавоноиди, терпеноиди, танини, сапонини и феноли ( 4 ) вършат ветивера мощен уловител на свободните радикали.

Помага за прекъсване на стареенето на кожата, като се бори с оксидативното увреждане.

Освен това неговите хидратиращи свойства оказват помощ за възобновяване на кожната преграда, понижават увисването на кожата и фините линии и придават на кожата ви младежко зарево без бръчки.

8. Заздравяване на рани

Едно от качествата, които разказват ветивера в аюрведичните текстове, е „ Вранахара “, което значи врач на рани.

Освен като антисептик, ветивера укрепва съединителната тъкан, когато се ползва локално върху отворени рани. Това форсира оздравителния развой. Също по този начин е потребно при лекуването на мокрещи рани.

9. Лекува кожни инфекции

Ветиверът може да се употребява за лекуване на някои бактериални и гъбични инфекции на кожата.

Известно е, че етеричното масло от ветивер, извлечено от корените му, демонстрира мощна антимикробна интензивност против бактериите Staphylococcus ( 5 ) и няколко други.

Екстрактите от ветивер са доста ефикасни против разнообразни типове гъбички, изключително Asperigulls nigar и Asperigulls clavatus.

Аюрведични изгоди от ветивер за вашата кожа – Обобщение

Добавянето на ветивер към вашата рутинна грижа за кожата може да подмлади, възвърне и отбрани кожата ви от увреждане на околната среда.

С мирис, който успокоява мозъка, продуктите с ветивер са доста потребни за повредена и прибързано остаряла кожа.

Въпреки това, постоянно е целесъобразно да се консултирате с вашия аюрведичен доктор, с цел да разберете вашия вид кожа и условията, с цел да извлечете максимума от тази лечебна билка.

реклама

Източник: spiritell.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР