Царството на минералите е богато и интересно, а сред необичайните

...
Царството на минералите е богато и интересно, а сред необичайните
Коментари Харесай

Хематит - свойства и значение

Царството на минералите е богато и забавно, а измежду необикновените му представители е хематитът. Той е прочут от древността минерал, на който хората приписвали вълшебен свойства. Бил камък на магьосниците и вещиците, амулет на бойците, признак на алхимиците и всички го наричали кървясъл камък. Без подозрение, това минерално образувание заема значимо място измежду камъните.

Но на какво се дължи неговата тайнствена популярност и магическо привличане?

На този въпрос може да се даде отговор след обширно проучване на качествата и опциите на камъка, на неговата същина и формиране, на потреблението му в ювелирното изкуство и за други цели.

Описание на хематита

Минералът хематит е от групата на стоманените руди, постоянно срещани в природата. Той е двужелезен триокис и се изписва с химическа формула Fe203. На външен тип е непрогледен камък, оцветен в черно до мрачно сиво, със мощен железен искра. В природата се срещат рядко камъни хематит с червен до червено-кафяв цвят. Наричат го също Черна перла. Цветът му може да бъде отъждествен на запечена кръв, което се дължи на оксидите на желязото. Тънките пластинки на камъка са полупрозрачни, а самите камъни преличат в присъщия за тях железен искра.

Камъкът се среща в доста причудливи формирания и постоянно хематитните находища са наричани алена стъклена глава.

Негова присъща специфичност е, че като се стрие на прахуляк или се борави с него във вода, той я оцветява в кърваво алено, поради което античните гърци го нарекли haimatos, в превод кръв. Днес е прочут като кървавия камък. При драскане той оставя алена диря и по тази причина хората постоянно са го свързвали с кръвта. Войниците го носели като талисман, с цел да стопират кръвта от раните. Намират го в съвсем всички гробници на фараоните, което подсказва, че е бил считан за скъп камък.

Камъкът хематит кристализира в тригонална сингония и рядко образува кристали. Може да бъде открит в плътни зърнести маси, в сталактитни формирания с радиално-лъчист градеж. Неговите характерности са забавни

- Плътност - 5.25 грама на пространствен сантиметър;

- Твърдост - 5-6;

- Лъчепречупване - 2.98-2.75;

- Силна дисперсия.

Хематит се образува в процеса на изветряване и дълготрайно окисляване на пластове, съдържащи желязо, при избрани условия. Въпреки тези характерности хематитът няма свойствата на желязото. Той е корав, само че нежен, а в случай че се обработи, постоянно се бърка с морион или обсидиан. За признак се счита чертата, прекарана с него, която е алена на цвят.

Залежи на хематит и извличане на камъка

 Хематит

По своята кристална конструкция хематитът наподобява на рубина и сапфира. Когато се полира мощно, наподобява на сребро.

Залежи от хематит има в Обединеното кралство, Бангладеш, Бразилия, Китай, Нова Зеландия, Чехия и Съединени американски щати. Залежи на камъка има и в Кривой Рог в Украйна, както и в Урал.

Космически транспортен съд на НАСА е разкрил хематит и на Марс. Тъй като на Земята се среща във водна среда, това е довело учените до съмнение, че на Марс в миналото е имало вода.

Лечебни свойства на хематита

Като камък на кръвта, хематитът се употребява за укрепване и стабилизиране на циркулацията на кръвта и оказва помощ в битката с венозната емболия.

Този камък подтиква усвояването на желязото от тънкото черво, което усъвършенства снабдяването на тялото с О2.

В някои случаи, в случай че се сложи върху тялото, може да провокира инфектиране, по тази причина е нужно да се тества преди приложимост. Контактувайки с хематит, тялото е подтиквано да основава червени кръвни телца. Така че при анемия се употребява като се търка по тялото, в случай че е тествано, че няма да има неприятни реакции.

Може да се употребява сполучливо за възобновяване при очни проблеми, като се поставя върху клепачите за 10 минути на ден.

При проблеми със съня се комбинира с розов кварц за бързо заспиване като се слагат камъните да възглавницата.

С вода от камъка одобрявана 3 пъти дневно се лекуват недоволства от хемороиди, а разширените вени се третират посредством разтривки с камъка. Ако при лечението камъкът се затопли, може да се изстуди в чаша вода. Ако камъкът е натурален в горещите летни дни, той резервира своята студенина.

Като профилактика против разнообразни болести - на черния дроб, бъбреците, далака, хематитът може да се носи като украшение - гривна, пръстен, висулка и други.

Добри лечителски качества хематит има във връзка с пикочните и хормоналните разстройства и се употребява за лекуване на циреи. Благотворното влияние върху черния дроб, бъбреците, далака е станало причина хематитът да получи названието стоманен бъбрек.

Литотерапевтите споделят, че хематитът покачва кръвното налягане, въздейства на силата на опорната чакра, а също по този начин подтиква притока на кръв в половата система.

Магически свойства на хематита

С хематит още в древността магове и чародейци се защитавали от тъмни сили и мощни заклинания, предизвиквали духовете на природата и общували с душите на мъртвите. Смята се, че този камък е толкоз мощен, че може за отбрани своя притежател от всевъзможни несгоди и да му разкрие тайните на Вселената. Той ускорява половата сила на своя собственик и му дава мощ да реализира всевъзможен триумф. Препоръчва се мъжете да го носят на показалеца на дясната ръка, а дамите - на показалеца на лявата ръка.

Астролозите считат, че това е камък на родените под знака на Рак и Скорпион. На тях оказва помощ да реализират триумф във всяко дело.

Зодиите Дева, Риби и Близнаци не трябва да го носят, тъй като хематитът отслабва силите им.

Мистични благоприятни условия на хематита

 Цветен хематит

Освен като камък на кръвта, хематитът е прочут и като камък на мозъка. Той излъчва заземяваща и успокояваща сила. Тя подкрепя мозъка да се провежда и концентрира върху значимото. Той подкрепя логическото мислене и ускорява математическите познания.

Тъй като има силата да прогони негативизма, хематитът подкрепя балансирането на мозъка, тялото и духа. Той излъчва стабилизиращи трептения.

Този камък е добър за поощряване на благодарността за това, което имаме в живота тук и в този момент, а това е едно от най-здравите неща, които могат да се създадат за мозъка и тялото.

По отношение на мистичните му благоприятни условия, хематитът постоянно е сравняван с аметиста. Като него той отстранява отрицателните натрупвания. Тъй като е обвързван със земната сила, той е подобаващ за ръководство на детайлите на физическия свят

Интересни обстоятелства и значение на хематита

- Хематитът се назовава също и сангвин, което е латинското наименование на кръв.

- Хематитът е един от камъните, наречени черни елмази, тъй като неговият червено- кафяв нюанс от време на време става черен.

- Хематитът е прочут от дълго време на хората. За него приказва още Теофраст в своите съчинения, някъде към 315 година преди новата епоха.

- В Индия също познават хематита от дълго време и го считат за знак на мощ, мъдрост и смелост. Смята се, че той съхранява оптимизма и подтиква волята.

- Хематитът е един от дребното камъни с железен искра, наред с пирита.

В древността плоските парчета от хематита са употребявани за огледало. - Наричали са ги спекуларити, което идва от гръцкото далавера - съзерцаване.

- В Европа хематитът е бил камъкът на чернокнижниците, които чертаели с него вълшебен кръгове и алегорични знаци.

- В природата този камък наподобява недодялан, само че щом се обработи, той покорява с красивия си огледален отблясък. Много е известен за изработка на бижута от полускъпоценни камъни.

Вижте още по какъв начин се скапва магия с хематит.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР