На 25-ти май православната църквапочитатретото намиране на главата на свети

...
На 25-ти май православната църквапочитатретото намиране на главата на свети
Коментари Харесай

Днес се отбелязва третото намиране на честната глава на свети Йоан Кръстител

На 25-ти май православната църквапочитатретото намиране на главата на свети Йоан Предтеча и Кръстител.

От евангелията е известно, че той бил обезглавен по заповед на цар Ирод Антипа. След това учениците на Йоан съхранили главата му като реликва.

Йоан Кръстител и Иисус Христос са съвременници и далечни сродници. Според евангелист Лука, Йоан се родил шест месеца преди Иисус, пораснал като чист и лоялен на Божията воля юноша, водил живот на аскет. Когато пристигнало време да проповядва на народа смирение и непорочност от греховете, дружно с проповядването, той почнал и да кръщава всички, които идвали при него разкаяни.

Всъщност това било подготовка на хората за идването на Христос - Месия, който по предсказания на пророците от епохи, еврейският народ очаквал.

Затова Йоан е наименуван предтеча: той вървял преди Христос и подготвял пътя му. Един ден самият Иисус пристигнал при река Йордан и също се кръстил от Йоан (като Богочовек Христос е непогрешим и нямал потребност от покайно кръщение, само че Той направил това, както споделил, " с цел да се извърши всяка истина " ).

По-късно Христос дал най-високата оценка за Кръстителя, като споделил: измежду родените от жена няма по-голям от Йоан Кръстител.

Църквата уважава преди всичко измежду индивидите света Богородица, родила Богочовека, въплътения Божи Син. На второ място и преди всички други светци се уважава свети Йоан Предтеча. Затова има няколко празника през годината, отдадени на света Богородица, както и няколко, отдадени на Предтечата.

Това са неговите: забременяване, раждане, кръщаване на Иисус, отрязване на главата на Йоан, както и три пъти намирането й. Тя е защитавана от християните като реликва и при другите нашествия в Палестина и близките страни е била скривана и още веднъж намирана поради почитта към Предтечата. Третото намиране на главата му и донасянето й в Цариград станало в 850 година Това са спомагателни мотиви, свети Йоан да бъдепочитан през годината.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР