Трябва да приложим тази невероятна технология по правилния начин, тоест

...
Трябва да приложим тази невероятна технология по правилния начин, тоест
Коментари Харесай

Видеотехнологиите и AI – нови възможности и рискове

Трябва да използван тази невероятна технология по верния метод, т.е. отговорно

“За да изградим доверие в AI решенията, би трябвало да мислим за представянето им през целия витален цикъл, а освен по време на създаването ” – Рахул Ядав , основен софтуерен шеф на Milestone Systems (снимка: персонален архив)

Светът на видеотехнологиите доближава вълнуваща повратна точка и изкуственият интелект  играе значима роля. Бил Гейтс, съосновател на Microsoft, счита развиването на AI за най-важния софтуерен прогрес през последните десетилетия. „ Това ще промени метода, по който хората работят, учат, пътуват и поддържат връзка между тях ”, споделя той.

ChatGPT е добър образец. AI разрешава на хората да се съсредоточат върху по-сложни задания и да подхващат дейности въз основа на  получената информация.

Освен ChatGPT, комбинацията от други смарт устройства със изчерпателен разбор ще промени света на технологиите и ще донесе доста преимущества както за хората, по този начин и за бизнеса и обществото.

Въпреки това сме наясно, че тези технологии крият опасности и е естествено да се тревожим за възходящата роля, която те ще играят в нашето всекидневие. Бъдещите генерации може да имат разнообразни упования за това по какъв начин технологиите, и по-специално AI решенията, се употребяват в обществото. Ето за какво има възходящо търсене на нов метод, при който технологията не е цел, а средство за реализиране на задачата.

Как бихме могли да подсигуряваме отговорно и независимо потребление на технологиите? Традиционно дебатът по отношение на работата на AI решенията се концентрира върху това по какъв начин да се събират и употребяват данни, като в същото време се избегнат предубеждения. По-конкретно, има три области, които би трябвало да се вземат поради:
Kак данните за образование могат да бъдат събрани по метод, който не нарушава конфиденциалността на хората? Как можем да валидираме, че данните, употребявани за образование, обезпечават тъкмо показване на оперативната среда по време на създаването? По време на внедряване по какъв начин можем да оценим представянето на решението в оперативната среда, с цел да разкрием предубедени държания и да преценим дали работата на решението се утежнява с течение на времето?
Вече не можем да преценим успеваемостта на AI решение, като просто преброим броя на правилните и неверните, позитивните и негативните произшествия. За да изградим доверие в AI решенията, би трябвало да мислим за представянето им през целия витален цикъл, а освен по време на създаването. Това значи да разполагаме с по-добър набор от тестови данни  по време на създаването, а по-късно непрестанно да следим работещите решения за странични резултати и непредвидени последици.

Занапред би трябвало да следим решението през целия му цикъл. И в случай че представянето му се утежни, то би трябвало или да бъде модифицирано, или сменено.

За да бъдат признати AI решенията като част от всекидневието, софтуерните компании би трябвало да употребяват тези технологии, с цел да служат за положителното на човечеството, а освен за генериране на доход. За да се възползват актуалните и бъдещите генерации, би трябвало да използван тази невероятна технология по верния метод, т.е. отговорно.

създател: Рахул Ядав, основен софтуерен шеф на Milestone Systems
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР