Тротинетки ще могат да се карат и без каска, но

...
Тротинетки ще могат да се карат и без каска, но
Коментари Харесай

Засега: Отпадат задължителните каски за тротинетките

Тротинетки ще могат да се карат и без каска, само че при навършени 18 години. Това одобриха депутатите от транспортната комисия, одобрявайки за първо четене измененията в Закона за автомобилните транспорти. В преходните и заключителни разпореждания на този закон се вършат промени в Закона за придвижването по пътищата, с които се регламентират разпоредбите за придвижване на тротинетките, също наказания за нарушавания.
С измененията тротинетките към този момент се регламентират като транспортни средства - самостоятелни електрически транспортни средства. " Най-важното е, че се вкарват правила за придвижването на такива средства ", акцентира зам.-министърът на превоза и известията Ангел Попов. " В момента е комплицирано придвижването. Хората карат тротинетки където си пожелаят. Няма възрастова граница за ръководство на такива средства и ги карат  по платното, по тротоара, по велосипедната алея. Ако тротинетка се появи на  в тъмната част на денонощието на платното и няма светлоотразителни значи е извънредно рисково ", означи той. Попов уточни, че със законопроекта се регламентира къде имат право да се движат тротинетки - в улици, планувани за скорост до 50 км., т.е. не разрешава се придвижването на тротинетки по булеварди. 
Въвежда се и ограничаване на скоростта - до 25 км. в час. Сред наложителните условия са и съществуването на светлоотразителни детайли върху транспортното средство и в тъмната част на денонощието - върху този, който го ръководи. 
Не може на тротинетка да бъде возен втори човек, не може и да се карат тротинетки редом една до друга, планува още законопроекта.
" Ако такова транспортно средство в Париж бъде хванато на уличното платно, санкцията е 15 000 евро ", уточни за съпоставяне Попов. " Не желаеме да слагаме тотални ограничавания, тъй като това транспортно средство е потребно – въпреки всичко е електрическо, екологично, комфортно за някои хора, само че въпреки всичко би трябвало да има някаква първична регулация, след това ще прибавяме, ще изваждаме.. ", разяснява той.
Попов означи още, че регулирането на скоростта е ангажимент на компаниите, предлагащи такива транспортни средства. Всеки, който желае да пусне такова средство би трябвало да покрие избрани условия – скорост до 25 км в час и това се отнася до тези, които внасят такива транспортните средства и ги пускат на пазара.
По думите на зам.-министъра регулация на скоростта ще има и ще я вършат вносителите. " Фирмите споделиха, че това е тяхната задача и че GPS-ът, който ръководи това средство, той лимитира и неговата скорост – 18 км. в парковете и 23 отвън тях ", уточни още Попов.
Запитан по какъв начин ще се прави контрола на скоростта, той заяви, че се обмислят разновидности с сътрудниците от Министерство на вътрешните работи и добави: " Не можем да сложим радари на велосипедните пътеки. Затова сме показали ограничавания – нямат право да се движат един до различен, нямат право да транспортират хора... ".
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР