Тричленен състав на Върховния административен съд отмени решението на ЦИК

...
Тричленен състав на Върховния административен съд отмени решението на ЦИК
Коментари Харесай

ВАС върна Атака в Обединени патриоти

Тричленен състав на Върховния административен съд анулира решението на ЦИК от 28 януари 2021 г, с което са осъществени промени в състава на коалиция „ Обединени патриоти – НФСБ, Атака и Вътрешна македонска революционна организация “. Административно дело № 1271 от 2021 година беше формирано пред Върховен административен съд по тъжба на политическа партия „ Атака “. Това оповестиха от пресцентъра на Върховен административен съд.

С решение № 1962-НС от 28.01.2021 година ЦИК е:

- направила промени в състава на коалиция „ Обединени патриоти – НФСБ, Атака и Вътрешна македонска революционна организация “, записана за присъединяване в изборите за народни представители на 26 март 2017г., като е заличила от състава на обединението партия „ Атака “;

- направила промени в името на обединението, както следва КП „ Обединени патриоти – НФСБ и Вътрешна македонска революционна организация “;

- анулирала уверение №1 от 6 февруари 2017г. на ЦИК и е издала ново уверение с регистриране състава на обединението след осъществените промени. Като в действителност учредения за това решение ЦИК е показала заявление, подадено на 27.01.2021г. от представляващия обединението Красимир Каракачанов.

Коалиция „ Обединени патриоти – НФСБ, Атака и Вътрешна македонска революционна организация “ е записана за присъединяване в изборите за народни представители на 26 март 2017 година В периодите по член 144, алинея 1, алинея 5 и алинея 6 от Изборния кодекс (ИК) не са осъществявани промени в състава на коалиция „ Обединени патриоти – НФСБ, Атака и Вътрешна македонска революционна организация “. Изборите, за които е записана посочената коалиция са създадени на 26 март 2017г. Предвид на това периодите, в които може по реда на чл.144 от ИК да се вършат промени в състава на обединението, от дълго време са изтекли. Нещо повече - изборите, за задачите на които е записана обединението, също са завършили. Затова ЦИК не може да прави промени в състава на обединението по реда на чл.144 от Изборния кодекс, на която наредба е учредено оспорваното решение.

Освен изложеното, даже заявката от 27.01.2021 година на представляващия обединението Красимир Каракачанов да беше подадено в периодите на член 144 от ИК, настояването на коалиция „ Обединени патриоти – НФСБ, Атака и Вътрешна македонска революционна организация “ отново би било безпричинно. Това е по този начин, тъй като съгласно чл.144, ал.1 от Изборния кодекс е належащо към заявката за смяна да се показа решение за овакантяване на обединението. В случая показаното към заявката „ решение за промени в състава на коалиция “ не удостоверява напускането на Политическа партия " Атака ".

Съгласно т.4 от съдружното съглашение за основаване на коалиция „ Обединени патриоти – НФСБ, Атака и Вътрешна македонска революционна организация “, решенията на обединението се „ смятат за признати единствено, в случай че са признати “ с цялостно единогласие на трите партии, включени в състава на обединението. В случая няма заявление на Политическа партия " Атака " за овакантяване на обединението. А показаното решение за промени в състава на коалиция е признато единствено от две партии от състава ѝ – НФСБ и Вътрешна македонска революционна организация.

Решението на Върховен административен съд е дефинитивно. Преписката се връща на ЦИК за ново изговаряне, като следва да бъдат спазени наложителните инструкции по тълкуването и използването на закона.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР