Три скорошни решения на турското ръководство са в противоречие с

...
Три скорошни решения на турското ръководство са в противоречие с
Коментари Харесай

В НАТО се разразиха 3 спора, заради Турция

Три скорошни решения на турското управление са в несъгласие с ползите на НАТО и основават противоречиви точки със съдружниците, написа колумнистът на Die Welt Каролина Друтен.

Авторът се обърна към последните външнополитически решения на Анкара, които провокираха неодобрение измежду съдружниците на Запад. Така Турция в действителност блокира влизането в Алианса на Швеция и Финландия, поставяйки условия, които Стокхолм и Хелзинки към момента не са подготвени да изпълнят. Съединени американски щати разкритикуваха позицията на Турция, само че анализаторът се съмнява, че Вашингтон ще влезе в нов спор с Анкара, което значи невъзможността северните страни да се причислят към военния блок.

Също по този начин недоволството на Запада беше породено от решението на президента Ердоган да стартира военна интервенция в Северна Сирия против кюрдските сили. По-специално, немските политици оповестиха, че решението на Турция опонира на интернационалното право. Анкара го изясни с нуждата да подсигурява личната си сигурност и да върне сирийските бежанци в родината им. „ Във всеки случай, друга огромна интервенция в Северна Сирия крие капацитет за ескалация сред Турция и нейните сътрудници от НАТО “, прибавя Друтен.

Освен това Ердоган разгласи преустановяване на връзките с гръцкия министър председател Кириакос Мицотакис. Турските Военновъздушни сили през последните месеци все по-често нарушават въздушното пространство на Гърция. На този декор ръководителят на държавното управление на републиката изиска от Конгреса на Съединени американски щати да забрани продажбата на оръжия на Турция. По-конкретно става дума за закупуването от Анкара на бойни самолети F-16. Именно този апел провокира възмущението на турската страна.

Акиф Чагатай Кълъч, ръководител на Комисията по външни работи на турския парламент, упрекна гърците, че се пробват да лишат съдружниците от НАТО от тяхната отбрана.

На 18 май Финландия и Швеция предадоха на генералния секретар на НАТО молби за присъединение към Алианса. Турция блокира началото на процеса на разглеждане на тези заявки. Ердоган сподели, че Анкара няма да поддържа молбите на Хелзинки и Стокхолм за влизане в НАТО, тъй като не може да разчита на техните уверения по отношение на неразрешената в Турция ПКК. Външният министър на републиката Мевлют Чавушоглу сподели, че страната " има потребност от документално съглашение " с Швеция и Финландия " за съответна стъпка " от тези страни, с цел да спрат поддръжката им за тероризма.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР