Транспортното министерство публикува за обсъждане проекта за изменение и допълнение

...
Транспортното министерство публикува за обсъждане проекта за изменение и допълнение
Коментари Харесай

Регулацията на електрическите тротинетки - улеснение или пречка

Транспортното министерство разгласява за разискване плана за изменение и допълнение на Закона за автомобилните транспорти, който да регламентира потреблението на електрическите тротинетки.

Темата беше коментирана в Сутрешния блок на Българска национална телевизия от Руслан Баждеков от Института за пътна сигурност, Владислав Стоицов - ръководител на Българската асоциация за електромобилност и Ясен Ангелов, притежател на тротинетка.

Руслан Баждеков: От Института за пътна сигурност сме удовлетворени, тъй като преди половин година започнахме тази акция за регламентирането на потреблението на това прелестно оборудване, което има доста огромен екологичен и спестяващ време резултат. И сме удовлетворени за това, че много огромна част от нашите оферти бяха вписани в това, което четете в уеб страницата на Министерството на превоза. Въпрос към този момент на локално самоуправление е общините да доразвият това, което би трябвало да се детайлизира.Владислав Стоицов, Българска асоциация за електромобилност: По принцип сме удовлетворени с предложенията, само че за жалост продължаваме да вървим в отрицателна посока, тъй като след разискванията, които имаше с Неправителствени организации и срещата на страната с тях, беше гласувано незадължителното потребление на каски. Сега виждаме, че е импортирано тяхното наложително потребление. Това доста ще ограничи навлизането на този вид средство за градска подвижност. Така и ще обрече на банкрут тези 4 компании в София, които са за споделено пътешестване. При тях е невероятно потреблението на каски.  © БГНЕС
Собственици на тротинетки, част от Асоциацията за електромобилност и тези, които са употребили чартърен електрическа тротинетка от началото на годината сумарно към 250 000 км. Това икономисва доста количество нездравословни излъчвания в атмосферата, разяснява още Стоицов.
Ясен Ангелов, притежател на тротинетка: Ограниченията са резонни, в областта на сигурността на водачите. Оттам-нататък обаче за мене е проблем настояването на ограничаване за придвижване до 25 км/ч. Подобна възбрана не може да се имплементира. Това ще сътвори причина за споделена виновност, в случай че се случи случай на пътя, където ограничаването на скоростта е 50 км/ч. Относно каските, за мене е въпрос на персонален избор.
Вижте и още в директното включване на Юлия Наева.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР