Този особен политик Борис Джонсън не е в състояние да

...
Този особен политик Борис Джонсън не е в състояние да
Коментари Харесай

Проф. Динко Динков: Този „особен“ политик Борис Джонсън не е в състояние да извие ръцете на ЕС

Този необикновен политик Борис Джонсън не е в положение да реализира това, което си е набелязал като цел – да извие ръцете на Европейски Съюз и да се тръгне на взаимни отстъпки. Това мнение изрече особено за Tribune.bg проф. Динко Динков - анализатор в региона на интернационалните връзки.

„ Брекзит е съществено събитие. То не се свежда единствено до отношението на Европейския съюз и Обединеното кралство. Напускането на Съюза от Англия значи доста съществено разбъркване на пластовете и преструктуриране на откритата интернационална система с дълготрайни последствия и към този момент ми се коства, че много наивно нещата се свеждат единствено до връзките на Европейски Съюз и Англия “, показва специалистът. Това е и повода разводът сред Лондон и Брюксел да бъде измежду тематиките на срещата на Г-7.

Динков е безапелационен, че в тази ситуация Съединени американски щати имат особена роля.

„ Съединени американски щати, от приемането на Договора от Маастрихт до момента, са работили за рушенето на това нещо, наречено Европейски Съюз, а Англия постоянно е давала очаквания за това. Сега Съединени американски щати ще се опитат да подтикват особено това държавно управление на Борис Джонсън по-бързо да напусне Европейски Съюз с заричане за ново комерсиално съглашение, даващо положителни вероятности за страната “, показва той.

Според проф. Динков няма място за доверчивост.

„ Европейски Съюз беше начало на ново предизвикателство в Европа, едно евроцентристко начало, бих го нарекъл, което не е комфортно за Съединени американски щати, което сложи под подозрение изобщо вероятността за еднолично водачество на Съединени американски щати след края на Студената война. Не различен, а първо Европа оспори тази вероятност Съединени американски щати да поемат водачеството на света. По-късно Китай и други фактори се намесиха. Но това е огромният въпрос за нас, който остава надълбоко неразбираем, само че ние постоянно ще стигнем и то с изненади до някои истини. Не са толкоз хармонични, както наподобяват връзките сред Съединени американски щати и Европа след Студената война. Има съществени разлики в ползите “, показва той.

По думите му Европа след Маастрихт желае да поеме един по-самостоятелен курс.

„ Едно евроцентристко начало бе основано, с цел да се еманципира Европа от външни зависимости и изключително от намесата на Съединени американски щати. Това беше ролята на Кол, Митеран, тези политици отидоха в историята, само че техните наследници, мисля, че не бяха почтени, с цел да последват това, което тези водачи завещаха на европейците. Сегашните водачи са доста комплицирани. Европа дълго време се луташе сред Европа на центристкото и договореностите със Съединени американски щати. Щатите обаче използваха госпожа Меркел и други европейски политици, с цел да потопят европейските упоритости. Така ние съжаляваме сега, че има Брекзит. Това беше нещо немислимо при подписването на контракта от Маастрихт. Сега виждате – във връзка изборите за европейски парламент този спор и всички, които аплайваха за Европейската комисия, стигнаха до единодушие, че пред Европейски Съюз има няколко съществени провокации. Първо, Китай, след това Съединени американски щати и Русия, и други, несъмнено “, изяснява Динков.

Той е на мнение, че не сме готови за констатации за влошени връзки сред Съединени американски щати и Европейски Съюз.

Динов счита и че Европа няма да направи огромни отстъпки за Брекзит. /tribune.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР