Това заяви за Дир.бг бившият депутат от БСП Янаки Стоилов

...
Това заяви за Дир.бг бившият депутат от БСП Янаки Стоилов
Коментари Харесай

Янаки Стоилов: Вотът не промени превеса на силите

Това съобщи за Дир.бг някогашният народен представител от Българска социалистическа партия Янаки Стоилов в отговор на въпрос не бе ли жертван този избор на левицата авансово.

"Като резултат и бройка вотът бе жертван. Но въпросът е какво може да реализира като публично влияние. И сякаш в това отношение не може да се приказва, че както основателите, по този начин и тези към които бе ориентиран са съумели да вземат някакъв превес в това опълчване ", сподели Стоилов.

Дали вотът не е просрочен

"Този избор на съмнение можеше да стане и по-рано. Друг е въпросът, че в случай че бе извършен по-късно от настоящия миг, той щеше да е просрочен ".

Темата на вота на съмнение бе уместно определена, счита Янаки Стоилов.

По време на разискването на вота встъпителното изявление на Корнелия Нинова добре сложи тематиката и очерта проблемите с корупцията, само че нямаше задоволително безапелационно продължение от ораторите на парламентарната група в две направления. Едната бе да се дадат повече безапелационни образци за корупция, а другата отчетливо да се опише механизма на най-голямата, в това число законова с или без кавички корупция. Става дума за редица концесии, навлизането на офшорни компании в чувствителни браншове на стопанската система, за в действителност свързани лица, даже за медийната корупция, защото преобладаващата част от медиите са захранени или от властта или от опозицията, т.е. ние имаме прекомерно дребна територия, на която те могат да извършват дейно своята функционалност, в това число в противопоставяне на корупцията, разяснява Стоилов.

Затъна се в прекомерни процедурни разправии, наподобява опозицията не бе готова да реагира на предстоящото неявяване от залата на министър-председателя. Вижда се, че и от страна на ръководещите и на опозицията редица представители са също уязвими по тематиката.

Дали не се ли изпадна в дребнотемие и персонални нападки

Това е неизбежно в някаква степен тъй като това е сензитивна област и защото няма партия, която да не е уязвима в тази тематика ненапълно е неизбежно това, да се нападна и контраатакува. Друг е въпроса дали се стига до основни проблеми и до нещо, което надвишава познатото към този момент, съобщи Стоилов.

Истанбулската спогодба

Темата е много сензитивна и може да има решение и референдум, каквото бе предлагането на Корнелия Нинова. Аз считам, че тя е такава освен поради част от текстовете на конвенцията, а поради общата наклонност, която ще се развива и е сложена в един подтекст, който съдържа много опасности. Така, че зад фасадата на битката с домашното принуждение за отбрана на правата на дамите се прокрадват много повече хрумвания, които напълно не са нови, само че са най-малкото много противоречиви, а редица от тях и рискови от позиция на развиването на обществото. И заради тази сензитивност и в някаква степен разбираемост на казуса, нямам поради на експертно, а на известно равнище, такава тематика може да се разисква. Това даже в някаква степен може да се окаже и излаз за ръководещите, които вместо сами да се откажат от ратификацията на документа, да го подложат на референдум. Аз съм съвсем сигурен, че в случай че се стигне до изговаряне на жителите, че болшинството от тях ще отхвърлят конвенцията.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР