Това са следните търговски продукти: Miltex (1), Butter на Милтекс

...
Това са следните търговски продукти: Miltex (1), Butter на Милтекс
Коментари Харесай

Тревога: Присъства В Тези Пет Популярни Марки! Откриха Забранена Съставка В Задължителния Хранителен Продукт За Всички Българи!

Това са следните търговски артикули: Miltex (1), Butter на Милтекс КК (4), Чепеларе на Хранинвест (6), Роса (8) и Хранинвест (9). Консумирането на изброените търговски марки може да се отрази отрицателно на здравето на хората и по тази причина ние предлагаме те да бъдат избягвани.

От изследваните 10 търговски марки в 3 се открива нерегламентирано вложение на немлечни мазнини, това са надлежно 10 гр опаковки (проба 4) на Маркенбугер ЕООД (производител Милтекс КК ЕООД, гр. Варна) и две марки (проби 6 и 9) със 125 гр (Чепеларе и Хранинвест) създадени от Хранинвест ЕООД, с.Кичево, област Варна.

Количеството на употребяваните немлечни мазнини варира от 40 до 60% по отношение на общата масленост. При две от комерсиалните марки, тези на компания Хранинвест (проби 6 и 9), в допълнение се открива и вложение на огромни количества вода.

Установеното нарушаване с изключение на, че е комерсиална машинация, води до доста утежняване на качеството на храната. Вложените немлечни, най-вероятно хидрогенирани растителни мазнини, покачват риска от сърдечно-съдови заболявания.

Незаконно вложение на фунгицида натамицин

Рискът от бърза разруха при вложение на спомагателна вода се понижава посредством вложение на антибактериални и антигъбични препарати за удължение периодите на продължителност. Натамицинът (Е235) е едно от тези съединения. Влагането на натамицин в краве масло е неразрешено в Европейски Съюз.

От тестваните 10 марки натамицин се открива в три. Това са продуктите „ Чепеларе “ и „ Хранинвест “ (проби 6 и 9), създадени от Хранинвест ЕООД, както и марката „ Роса “ на „ Белла България “. Количествата варират от 8 до 32 мг/кг. Натамицинът в маслата без подозрение е прибавен съзнателно от производителите, тъй като няма никакъв различен метод за неговото попадане в краве масло.

Българска национална асоциация " Активни консуматори " показва още, че някои производители даже са развили " новаторски “ технологии за фалшификации.
Некоректните компании ползват и нова тактика за дистрибуция.
Вместо в всеобщите търговски вериги, които са елементарно налични и където към този момент реагират с нараснало внимание, те пласират имитиращите артикули посредством търговците на едро. Така те се озовават главно в хотели, детски градини и учебни заведения, лечебни заведения, т.е. оферират се на най-уязвимата част от популацията.

При предходните проучвания закупуването на пробите на масло беше осъществявано от огромни търговски вериги в София. Този път пробите са закупени от магазин продаващ артикули на едро в Несебър и обект в Бургас, написа Дир.бг.

През 2014 година от асоциацията направиха проби с 15 марки за съществуване на немлечни мазнини и вода. При 4 марки се откри имитация посредством прибавяне на растителни мазнини, а при 1 имаше повече вода. През 2015 са изследвани 10 марки. В 4 от тях се откри съществуване на немлечни мазнини.

В резултат на инспекциите се задейства икономическа полиция и взаимно с Агенцията по храните изтеглиха от магазините подправените масла. Няколко компании пък бяха санкционирани с огромни суми от Комисията за защита на конкуренцията.
Tags: ОЩЕ СКАНДАЛИИНТРИГИЛЮТИ ЧУШКИАФЕРИ
Източник: bradva.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР