Токът се повиши рекордно на Европейската енергийна борса - до

...
Токът се повиши рекордно на Европейската енергийна борса - до
Коментари Харесай

Европа вече е в криза за електричество

Токът се увеличи рекордно на Европейската енергийна борса - до 70 цента за киловатчас. Тази цена е с цели 10 цента по-висока спрямо предходната седмица. Анализатори оповестиха, че Европа към този момент с изключение на в газова е и в рецесия за електричество, съобщи BG ON AIR.

Над 700 евро за мегаватчас или 70 цента за киловатчас без налозите коства токът на Европейската енергийна борса през днешния ден.

Цените на газ и ток в Европа се качват с всеки минал ден. Причината за това е суматохата измежду енергийните предприятия, подбудена от вероятността Русия да спре да подава ток. Зимата в Европа ще бъде сложна и скъпа за всички, предизвестиха анализатори.

Цената на газа също е рекордна. 324 евро за мегаватчас.

" Катастрофата към този момент е тук ", съобщи Тиери Брос, професор по интернационална енергетика.

Някои европейски водачи направиха доста песимистични прогнози. Според белгийския министър председател, Александер де Кроо, Европа я чакат 10 тежки зими.

Големите стопански системи мъчно ще понесат товара на тези цени, а хиляди семейства мъчно ще заплащат сметките си.

За Германия обстановката е изключително тежка, защото промишлеността ѝ е мощно подвластна от съветския газ. Директорът на немската федерална банка Бундесбанк Йоахим Нагел предизвести, че следва криза, заяви БНР.

Освен войната в Украйна цените на тока се подвигат и поради извънредно сухото лято и неналичието на вода, което лимитира опциите за произвеждане на ток.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР