Точковата система за оценка на индивидуалните потребности на хората с

...
Точковата система за оценка на индивидуалните потребности на хората с
Коментари Харесай

Извънредно заседание на Тристранката

Точковата система за оценка на самостоятелните потребности на хората с увреждания, която би трябвало да влезе в действие от 1 април, ще бъде разисквана през днешния ден, на изключително съвещание на Националния съвет за тристранно съдействие. Проектът на методика за оценяване на хората с увреждания провокира неодобрение измежду майките от разнообразни организации, а някои заплашиха с нови митинги, в случай че се резервира в този тип.

В края на предходната седмица стана ясно, че броят точки за всеки оценен човек ще се умножава по избран коефициент според от възрастта му, и по този начин ще се пресмята броят на часовете персонална помощ. Социалният министър Бисер Петков даде обещание, че след третия месец от използването на методиката ще бъде направена оценка на въздействието й.

Новата оценка на потребностите ще замести досегашната обществена оценка на хората с увреждания.

Предложената методика се базира на въпросник с 10 категории от въпроси, който ще се попълня от обществения служащ, и ще изследва качествата и потребностите на индивида с увреждания. За всеки от въпросите ще се дават от 0 до 4 точки, като колкото по-трудно се оправя човек с дадена активност, толкоз по-голям брой точки ще получава.

Точките ще се сумират и ще се умножават по 3 типа коефициенти - за деца до 12 години, за деца от 12 до 18 години и за пълнолетни хора.

Миналия четвъртък общественият министър Бисер Петков изясни, че с по този начин препоръчаните коефициенти оценката за установяване на часовете асистентска поддръжка ще бъде по-обективна. Именно в обективността на оценяването се усъмниха майки на деца и на пълнолетни хора с увреждания при първичния вид на методиката.

Според тях обществените служащи не могат да преценяват от късата си среща с даден човек какво може и какво не може да прави. Новата оценка ще се ползва по закона за хората с увреждания и по закона за персоналната помощ.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР