Тийнейджърите имат нужда от правилно хранене, тъй като организмът, който

...
Тийнейджърите имат нужда от правилно хранене, тъй като организмът, който
Коментари Харесай

Здравословно хранене за тийнейджъри

Тийнейджърите имат потребност от вярно хранене, защото организмът, който се трансформира във възрастен и всичките му системи се пренастройват, има потребност от избрани субстанции.

Между десетата и тринадесетата година организмът пораства и му е нужен калций. Трябва да се натъртва на млечните артикули, с цел да не се появят проблеми с опорно-двигателния уред.

За градежа на мускулите е нужен белтък, и то от скотски генезис. Между 14-та и 16-та година се образуват жлезите с вътрешна секреция, и тогава се появяват пъпките и черните точки. За да се понижат, би трябвало деликатно да се употребява храна с мазнини.

Към 18-тата година организмът към този момент е изцяло образуван и подготвен за зрелия живот. По това време младежите стартират да опитват с разнообразни типове диети, което е доста нездравословно за тях.

 Здравословно хранене за младежи

Храненето би трябвало да зарежда организма на младежа с сила и потребни субстанции. Продукти от първа нужда в това отношение са млякото, плодовете, зеленчуците, хлябът, бобовите култури и месото. Трябва да се внимава със захарта, солта и мазнините.

Задължително е четирикратното приемане на храна. На обяд би трябвало да се приема най-вече храна за деня – към 40 %, за закуска и вечеря – по 25 %, следобедната закуска би трябвало да е 15 % от общата храна.

Закуската на младежа би трябвало да съдържа топли месни храни. Това може да е топъл сандвич с варено месо, с добавка от порция плодове или зеленчуци.

Полезни закуски за младежите са рибата, омлетите, овесените ядки с прясно мляко. Кафето не е уместно за тинейджъри, за тях е добре да пият заран какао, чай, сок или компот.

Обядът би трябвало да включва наложително чорба и главно ядене, като към него да върви и салата. Десертът са пресни или сушени плодове. Следобедната закуска е нужна на подрастващия организъм. Тя би трябвало да включва млечни артикули и тестени произведения.

Вечерята би трябвало да е по-лека: омлет, мусака, задушени зеленчуци. Преди лягане се предлага изпиване на прясно мляко с мед или кисело мляко с плодове.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР