Тези дни броят на чуждестранните бизнесмени в Шанхай е много

...
Тези дни броят на чуждестранните бизнесмени в Шанхай е много
Коментари Харесай

Връзките между чуждестранните бизнеси и Китай се влошават

Тези дни броят на задграничните предприемачи в Шанхай е доста по-малък. Онези, които са останали, наблюдават от близко пристиганията и заминаванията на ръководителите на мултинационални компании. Затова всички погледи бяха ориентирани към Bund Summit, стопански и финансов конгрес с световна устременост, който се организира в града от 22 до 24 септември. В предходни години форумът събираше водещи изпълнителни шефове от целия свят. Очакваше се последното издание, първото, откакто Китай анулира драконовските си ограничавания и се отвори още веднъж за бизнес, отново да притегли многочислени авторитетни специалисти.

Не беше по този начин. Почти 10 месеца по-късно грандиозното отваряне на президента Си Цзинпин след фиаското му с политиката за нулев коронавирус е огромно отчаяние. Чуждестранните вложители смятаха, че 2022 година, когато карантините тласнаха Китай към положение на заледяване, ще бъде дъното за неподходящите настроения. Вместо това китайската стопанска система се затруднява, а трансграничните капиталови потоци отслабват. Чуждестранни бизнеси бяха обискирани от управляващите. На 25 септември Financial Times заяви, че на Чарлз Уанг Жонхъ, ръководител на отдела за капиталово банкиране в Китай на японската банка Nomura International, е било неразрешено да напуща Китай. Много задгранични вложители пропущат пътувания и отсрочват капиталови проекти.
Спад в подготовката
Тези, които се появиха в Пекин и Шанхай тази година, споделят, че вредите, нанесени от нулевия коронавирус, са осезаеми. Някои от тях като влошените умения по британски език на хотелиерите са повърхностни. Други проблеми са по-сериозни. Местните чиновници бяха лишени от пътувания в чужбина в продължение на години, а оттова и от другарство с предходния непрекъснат поток от сътрудници, инженери и учени. Посетителите се оплакват, че легионите от добре подготвените бели якички в Китай наподобяват по-малко готови да поддържат връзка с останалия свят, в сравнение с преди няколко години.
Реклама
Комуникацията сред държавното управление и задграничните вложители е даже още по-тромава. Местните чиновници са по-малко склонни да водят открити полемики с гостуващите вложители. Повечето запитвания от чужденци получават еднотипни отговори. Това е изключително неефикасно в миг, когато главозамайващо комплицираните нови правила за неща като трансфер на данни основават огромни правни опасности за фирмите.

Може би вследствие на това малко чужденци си вършат труда да идват. Пристигащите към момента са шокиращо малцина. Броят на пасажерите, влизащи в страната с интернационалните полети през първата половина на годината, е намалял с повече от три четвърти в съпоставяне със същия интервал на 2019 година През юли този индикатор към момента беше единствено малко над 50%. През тази година западните туристи съвсем напълно липсваха в Китай, лишавайки страната от потребни междуличностни връзки. Груповите пътувания от Америка са намалели с към 99% през второто тримесечие на годината спрямо 2019 година
Срив на непознатите вложения
Бизнес пътуванията, които съвсем изцяло стопираха през 2022 година, защото Китай издаваше малко визи и изискваше карантина до три седмици, са надалеч под китайските упования и се усилват с мудни темпове. Харингтън Джан и сътрудниците му от Nomura предизвестяват в скорошен отчет (публикуван преди обстановката с техния сътрудник да стане известна), че " неналичието на бизнес контакти и цивилен продан сред Китай и външния свят може да има по-дълбоки последствия за капацитета за стопански напредък на Китай през идващите години ". През второто тримесечие директните задгранични вложения към този момент са се сринали до 4.9 милиарда $ - с 94% по-малко в съпоставяне със същия интервал на 2021 година Според доставчика на данни Pitchbook единствено 4.4 милиарда $ задграничен рисков капитал е постъпил в Китай през първата половина на годината, което е по-малко от към 55 милиарда $ за цялата 2021 година

Онези, които се задържаха по време на наказателните години на нулевия коронавирус, преразглеждат уговорката си към Китай. Според оповестено на 19 септември изследване измежду американските компании в страната, извършено от Американската комерсиална камара в Шанхай, единствено 68% от тях са били печеливши през предходната година. Само 52% считат, че тази година ще бъде по-добра. Приблизително толкоз са и оптимистите за идващите пет години, което е рекордно ниско равнище. Около 40% от фирмите декларират, че реалокират вложенията си другаде или възнамеряват да го създадат.
Реклама
Камарата означи, че " 2023 година трябваше да бъде годината, в която доверието и оптимизмът на вложителите се възстановяват ". Но тя добави тъмно, че това възобновяване просто " не се е случило ". Вместо това бизнес настроенията " не престават да се утежняват ". Простото отваряне на вратата към света не е дало резултат. В същото време прозорецът за значимо възобновяване на връзките със Запада се затваря.

2023, The Economist Newspaper Limited. All rights reserved
Свързани публикации Какво значат икономическите проблеми на Китай за света 15 септември 2023, 06:56 Забавянето на китайската стопанска система се усеща в цяла Азия 10 септември 2023, 11:17 Отслабващата китайска стопанска система е риск за Япония 8 септември 2023, 14:38 Чуждестранните вложители губят религия в китайските акции и облигации 21 август 2023, 11:27
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР