Вече 24 часа участъкът на магистрала Струма от Перник до

...
Вече 24 часа участъкът на магистрала Струма от Перник до
Коментари Харесай

Дъжд или некачествено строителство: защо рухна стената на АМ „Струма”

Вече 24 часа секторът на автомагистрала " Струма " от Перник до София е затворен. Подпорната стена в региона на 16-ия километър се скъса и стотици тонове земна маса се разпиляха по платното. Като по знамение няма потърпевши.

На мястото на свлачището екипите не престават да разчистват. Предстои да бъдат отстранени и бетонните блокове, които в този момент са в най-дясната лента. Според АПИ преовлажняването на почвата от дъждовете през последните дни е главната причина за свличането на земята. От Националния институт по метеорология и хидрология обясниха, че последно на мястото е валяло преди седмица, а пътни специалисти заподозряха некачествено строителство.

Само за десет минути цялата земна маса се свлича и залива автомагистралата. „ Единствената причина за това е задържалата се вода след преваляванията предходните две седмици. В случая не приказваме за класическо свлачище, а за гравитационен развой на преовлажнени негодни маси ”, изясни инж. Даниел Иваничков от АПИ.

Екип на NOVA взе малко от земята от свлачището и отиде в центъра на София, където се срещна с ръководителя на УС на Научно-техническия съюз по превоза инж. Ясен Ишев. Той е работил по огромните уреди на автомагистралите " Хемус " и " Тракия ".

„ Буцата земна маса не ми наподобява преовлажнена ”, показва инж. Ишев. И изяснява, че с цел да е преовлажнена, тази буца земя „ би трябвало да бъде доста по-мокра, доста по-наситена с влага ”. „ Не може от един дъжд, колкото и мощен да е той, да падат стени или част от тях ”, безапелационен е инженерът. 

Екипът на NOVA отиде и до Национален институт по метеорология и хидрология, където наблюдават всяка капка дъжд. На въпрос за същия месец по отношение на минали години - повече или по-малко дъжд е паднал в региона на свлачището, шефът на Департамент „ Прогнози и осведомително обслужване ” Анастасия Стойчева изясни: „ Паднало е нормалното количество дъжд ”.

„ На 27 април са паднали 4 литра дъжд. По-съществените превалявания са на 18 и 22 април. Това е преди повече от 6-7 дни. Така или другояче, втората половина на април беше с превалявания ”, уточни Стойчева.

Екипът ни беседва по-късно още веднъж с инж. Ишев. Той изясни, че съгласно Закона за пътищата сходни уреди би трябвало да се инспектират два пъти в годината. А най-вероятната причина за сриването не е дъждът. 

„ Не е взета поради геологията в този регион. Би могло да не е изпълнена качествено. Ако има някакви терзания, първи проблясъци на дефекти - да се взимат ограничения. Не бих споделил, че сходно нещо се случва ”, съобщи инж. Ишев.  

От АПИ увериха, че ще работят на 24-часов режим, с цел да съумеят с стартирането на пътя до края на седмицата. Дотогава придвижването ще се отбива. Това пък от своя страна съумя да разсъни и конспиратори. „ Това е съзнателно направено, с цел да може да мине автомагистралата за газопровода ”, показва водачът Славчо Василев.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР