Теорията, че изригването на супер вулкан може да причини края

...
Теорията, че изригването на супер вулкан може да причини края
Коментари Харесай

Изригване на вулкан затрива човечеството през 21 век

Теорията, че изригването на супер вулкан може да аргументи края на човечеството, дълго време е спрягана за една от главните вероятности за рухването на цивилизацията. Наскоро обаче тя бе подкрепена с научни обстоятелства. До смразяващите кръвта данни доближиха геолози от Европейския теоретичен фонд, заяви РИА Новости.

Учените са показали отчет, съгласно който международният апокалипсис ще ни сполети още в ХХI век. Според тях вероятността за това е от 5 до 10 %. Според доста учени не астероид, а точно изригване на супер вулкан е предизвикало края на властването на динозаврите на Земята.

Редица палеонтолози и еволюционисти настояват, че усилената вулканична активност в геологическото минало на планетата е асъдействало за всеобщите измирания на животни и растения в разнообразни интервали от развиването на Земята.

Доказано е, че през интервал Перм след изригването на великански вулкан в Сибир близо 96 % от животинските и растителни типове на планетата са починали.

Преди почти 251 милиона години в днешната съветска област изригва вулкан със силата на 35 хиляди атомни бомби и изхвърля в атмосферата голямо количество вулканичен прахуляк. Според учените изхвърленото количество магма трансформирало даже релефа, а резултатът за цялата планета бил унищожителен.

От съзнателното си битие човечеството е претърпяло едвам седем мощни вулканични изригвания. Най-мощното от тях било от вулкана Тамбора, ситуиран на остров Сумбава в Индонезия.

 Лава

Огнената буря лишава живота на повече от 71 хиляди индивида. Тогава климатът очевидно става студено за идващите 8 години, през които реколтата страда и води до апетит в доста от страните в южното полукълбо, което довежда до нови жертви.

В осемстепенната канара на вулканичните изригвания ерупцията в Тамбора е седма степен. Подобно изригване е имало единствено още един път в човешката история - експлоадирането на вулкана на остров Санторини през 1500 година пр.н.е, което поставя края на Критската цивилизация.

Следващото в класацията на пагубните изригвания е това на остров Кракатау в Индонезия през 1883 година. Облакът от него затъмнил небето на 1 милион квадратни километра, а стихията му предизвикала гибелта на 32 хиляди индивида.

Образувалото се по-късно цунами заличило десетки селища и градове по крайбрежието на Индийския океан. Тътенът от гърмежа се чул от Русия до Австралия.

Последната, осма степен от скалата се назовава супер вулкан. Известни са три сходни изригвания, последното от които се е случило преди 74 хиляди години още веднъж в Индонезия.

Най-мощното потвърдено до момента изригване е това в американския парк Йелоустоун преди 640 хиляди години. След него територията на цяла Северна Америка остава под пълен пласт вулканичен прахуляк, а животът изчезва за дълго време.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР