Благодарение на напредъка в световното здравеопазване най-малко 132 милиона деца

...
Благодарение на напредъка в световното здравеопазване най-малко 132 милиона деца
Коментари Харесай

Над 130 млн. деца по света са спасени благодарение на напредъка на здравеопазването

Благодарение на напредъка в международното опазване на здравето минимум 132 милиона деца са били избавени от 1990 година до момента. Това сочат данни на Our World In Data, представени от БНР.

Световното равнище на детската смъртност през 1990 година е било 9,3%. Това значи, че над 12 милиона деца на възраст под 5 години са умирали годишно по света.

През 2021 година обаче световното равнище на смъртността при децата до 5 години към този момент е спаднало до 3,7 на 100, т.е. умрелите деца са към този момент 5 милиона годишно.

Страните по света фрапантно са съумели да понижат броя на смъртните случаи при децата, което е извънредно достижение, означават от Our World In Data.

Изчисленията им излизат по време на Световната имунизационна седмица.

В рамките на събитието Световната здравна организация разгласява изследване, че с помощта на имунизационни компании през последните 50 години са били избавени животите на 154 милиона души.

101 милиона от тях са били бебета или дребни деца.

Имунизирането против 14 болести, измежду които дифтерия, дребна шарка, коклюш, полиомиелит, туберкулоза и тетанус, непосредствено е асъдействало за понижаване с 40% на детската смъртност в международен мащаб.

Миналата седмица от изследване на УНИЦЕФ и Министерството на здравеопазването стана ясно, че в България 61% от родителите поддържат наложителните ваксини и биха сложили всички или даже спомагателни имунизационни препарати на децата си.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР