Темата за купуването на медицински хеликоптери е поставяна за разглеждане

...
Темата за купуването на медицински хеликоптери е поставяна за разглеждане
Коментари Харесай

Липсата на медицински хеликоптери – хронология на все още нерешения въпрос

Темата за пазаруването на медицински хеликоптери е поставяна за разглеждане от няколко български държавни управления, само че до момента въпросът остава неуреден. Той поражда с нова мощ при всеки пореден случай, при който са нужни въздушни коли за спешна помощ за избавяне и превозване на потърпевши хора, предава Българска телеграфна агенция.

Към сегашния миг България е единствената страна член на Европейския съюз, която не разполага

с въздухоплавателни средства за осъществяване на медицински и профилирани интервенции. Няма построена национална система с координационен център за оказване на незабавна здравна помощ по въздух.

История на хеликоптерното избавяне у нас 

През 2014 година частната компания „ Хели ер “ купува два хеликоптера за медицински цели. Високите разноски по употребата принуждават самолетната компания да продаде и двете летателни машини. След прекратяване на активността на „ Хели Ер “ през юни 2019 година, тогавашният министър на опазването на здравето Кирил Ананиев афишира, че един от целите през идващия програмен интервал ще бъде пазаруването на три до пет хеликоптера за здравна авиация.

Гражданска петиция

На 10 февруари 2020 година гражданска петиция с искане страната да финансира закупуването поетапно на най-малко четири медицински хеликоптера е импортирана в деловодствата на Министерския съвет и президентската институция. Подписката е подкрепена от над 8500 жители от цялата страна и е импортирана от журналиста Владимир Христовски.

Ангажименти и обещания 

На 3 декември 2020 година основният секретар на президента Димитър Стоянов показва план на система за незабавна здравна помощ по въздуха (Helicopter Emergency Medical Service - HEMS), посредством която да се транспортират потърпевши с хеликоптери, оборудвани със модерна животоспасяваща техника, като се цели дейно и качествено опазване на здравето. Предвижда се да има действен център в София и четири пункта за базиране в страната. Предложението на президентската институция е включено по плана на Плана за възобновяване и резистентност на България и е създаден взаимно с разнообразни специалисти.

На 4 януари 2021 година министърът на опазването на здравето Костадин Ангелов показва на премиера Бойко Борисов пътна карта, създадена от Министерството на здравеопазването, за здравна евакуация по въздух на потърпевши български жители.

Той рапортува за подхванати към този момент дейности за пазаруването на един хеликоптер с европейски средства и за обезпечаването на национално финансиране за ремонт на четири налични вертолета „ Кугър “, благосъстоятелност на Министерството на защитата. Проведени са и срещи с представители на военни фабрики, на които са разисквани детайлностите за реализирането на ремонта на четирите машини, избрани за здравно избавяне по въздух на потърпевши. 

На 6 януари 2021 година, след обичайния Богоявленски водосвет на бойните флагове пред Паметника на Незнайния боец, пред публицисти вицепремиерът и министър на защитата Красимир Каракачанов е запитан подготвена ли е армията да помогне за медицински хеликоптери. Той показва, че от наличните вертолети „ Кугър “ могат да бъдат отделени три или четири машини, като Министерството на здравеопазването би трябвало да каже дали тези хеликоптери им правят работа, тъй като не са оборудвани за медицински цели, както и какъв брой би коствало възможното им преоборудване. 

На 24 март 2020 година Министерството на районното развиване и благоустройството, ръководещ орган на оперативната стратегия „ Региони в напредък “ 2014-2020 година, разгласява процедурата за пазаруване на най-малко един медицински хеликоптер на стойност 20 млн. лв. (19 999 990, 62 лева.) за реакция при незабавни медицински случаи, за въздушно избавяне и транспорт на нуждаещи се пациенти, избавителни и донорски интервенции. Безвъзмездната финансова помощ се дава непосредствено на Министерството на здравеопазването по процедурата „ Регионална здравна инфраструктура – 2 “ по Приоритетна ос 4 - " Регионална здравна инфраструктура " на европейската стратегия. Мярката е в сходство с Плана за деяние за осъществяване на Концепцията за развиване на системата за незабавна здравна помощ в България. Крайният период за подаване на плановото предложение е 29 май 2020 година На 24 септември 2020 година планът за покупката на медицински хеликоптер е утвърден от Управляващия орган на оперативната стратегия. Проектното предложение планува и окомплектоване с нужното здравно съоръжение и електронни системи за връзка, навигация и ръководство, обезпечаване на нужното образование на екипажа и на медицинските екипи за работа във въздуха. Реализацията на плана е част от политиката за възобновяване и окомплектоване  на системата на „ Спешна помощ “.  

На 27 ноември 2020 година от Министерството на здравеопазването оповестяват, че процедурата по закупуване на медицински хеликоптери е в ход и не е преустановявана. На 10 декември 2020 година на съвещание на парламентарната Комисия по опазване на здравето министърът на опазването на здравето Костадин Ангелов афишира, че комисия в Министерството на здравеопазването създава техническа спецификация на медицинския хеликоптер, който ще бъде закупен.

На 21 юни 2021 година пред публицисти тогавашния министър на опазването на здравето Стойчо Кацаров споделя, че се планува построяването на хеликоптерни площадки при 15 или 20 лечебни заведения, както и пазаруването на шест медицински хеликоптера. По думите му финансирането ще бъде обезпечено посредством Плана за възобновяване и резистентност на България. Изграждането на площадките няма да са върху покривите на лечебните заведения поради структурите на постройките.

На 6 януари 2022 година на съвещание на парламентарната Комисия по превоза и известията министърът на превоза и известията Николай Събев декларира, че България не разполага с задоволително квалифицирани водачи за бъдещата система за хеликоптерно търсене и избавяне - HEMS, която следва да бъде построена в България. След съвещанието той показва, че повода за това е съществуването на условие за най-малко 2000 летателни часа за всеки водач, а на този стадий нито един от българските летци на такива машини на отговоря на това изискване. По тази причина, съгласно него, България би трябвало да предложения водачи от други страни, които да се причислят към българските си сътрудници и да се включат в тяхното образование. 

На 7 февруари 2022 година в Сливен на въпрос на публицисти депутатът Георги Гвоздейков от партия " Продължаваме промяната, който е тогава и заместник-председател на Комисията по превоз и известия в Народното събрание, декларира, че има план летище Бършен край Сливен да стане база за медицински хеликоптери по системата за незабавна здравна помощ по въздуха (Helicopter Emergency Medical Service - HEMS). Той осведоми, че по Плана за възобновяване и резистентност България ще получи финансиране за създаване на системата за незабавно здравно обезпечаване по въздух (HEMS) с хеликоптери. За България са планувани шест зони, където да бъдат дислоцирани и построени тези бази. Една от главните хрумвания на плана е Сливен да стане оперативна база.

На 16 февруари 2022 година в Президентството е извършена работна среща, на която е разисквано построяването на система за незабавна здравна помощ по въздуха (HEMS). В срещата вземат участие министърът на превоза и известията Николай Събев, заместник-министърът на превоза и известията Владимир Върбанов, генералният шеф на Държавния авиационен оператор генерал-майор Златко Златев и Иван Господинов, шеф на дирекция „ Международни планове и стратегии “ в Министерство на здравеопазването. 

На 19 юли 2022 година Министерството на здравеопазването афишира социална поръчка за „ Закупуване на санитарни транспортни средства за превоз по въздух (хеликоптери), обезпечени с нужното съоръжение и инсталация за потребностите на незабавната здравна помощ “. Предвижда се да бъдат закупени шест медицински хеликоптера, като е планувана алтернатива за закупуване на два спомагателни. Общата планирана стойност на публичната поръчка е в размер на над 162 милиона лв., като е планувано шестте хеликоптера да бъдат доставени до 30 април 2026 година, а първият - до 1 декември 2023 г. 

На 28 ноември 2022 година Министерството на здравеопазването приключва публичната поръчка. Според решението за преустановяване на поръчката, подписано от заместник-министъра на опазването на здравето Тома Томов, в офертата на компанията Leonardo S. p. A. предлаганата обща цена за осъществяване на поръчката е в размер на 123 363 956 лв. без Данък добавена стойност. Това предложение не дава отговор на поставените от възложителя условия офертите да не надвишават оптималният финансов запас, а точно 102 589 827 лв. без Данък добавена стойност.  

Нова поръчка се чака да бъде пусната през февруари т.г., заяви служебният здравен министър Асен Меджидиев.

„ България Хели Мед Сървиз “ или Държавният авиационен оператор

На 20 юли 2022 година Министерският съвет приема предписание за основаване на еднолично акционерно сдружение с държавно присъединяване в капитала „ Хели Мед Сървиз " ЕАД – София, което ще прави полети за незабавна здравна помощ по въздух за бързо превозване на медицински личен състав или медицински доставки – съоръжение, кръв, органи, медикаменти, както и заболели или ранени лица. За обезпечаване на финансовата рамка за активността на сдружението Министерският съвет приема разпореждане, с което планува одобрение на спомагателни заплащания по бюджета на Министерството на превоза и известията за 2022 година в размер на 3 000 000 лева, за образуване на капитала на акционерното сдружение. Създаването на  „ Хели Мед Сървиз " ЕАД – София е част от ограниченията за създаване на система за оказване на незабавна здравна помощ по въздуха (HEMS), заложени в Националния проект за възобновяване и резистентност на България, като узаконяването на всички процеси по основаването на HEMS ще бъде под надзора на Главна дирекция „ Гражданска въздухоплавателна администрация ". На 28 юли 2022 година с решение на Министерския съвет името на сдружението е променено на „ България Хели Мед Сървиз " ЕАД – София.

На 14 октомври 2022 година „ България Хели Мед Сървиз " ЕАД – София афишира социална поръчка за така наречен изсъхнал лизинг на медицински хеликоптер. Поръчката е на стойност 1 756 004 евро без Данък добавена стойност. Освен доставката на хеликоптера чартърен за една година, в публичната поръчка е включено техническото обслужване, образованията на летателния състав и на инструктор за работа с здравното съоръжение при HEMS интервенции, както и тренировки на място за водачи, в случай че е належащо, и застраховка. На 6 декември 2022 година публичната поръчка е прекъсната от изпълнителния шеф на " България Хели Мед Сървиз " ЕАД – София Георги Гвоздейков, защото до крайния период – 5 декември, не е имало подадени предложения. 

На 2 ноември 2022 година, по време на съвещанието на парламентарната комисия по превоз и известия, служебният вицепремиер по икономическите политики и министър на превоза и известията Христо Алексиев оповестява, че към този момент има обезпечени два екипажа, от общо петима души, както и нужния инженерно-технически състав за системата за незабавна здравна помощ по въздуха (HEMS). 

На 12 декември 2022 година е оповестена нова социална поръчка за медицински хеликоптер от „ България Хели Мед Сървиз “ ЕАД, като оферти могат да бъдат подавани до 16 януари 2023 г. Предметът на поръчката още веднъж е даване на така наречен изсъхнал лизинг на въздухоплавателно средство за превоз по въздух, обезпечен с нужното здравно съоръжение за потребностите на системата за незабавна здравна помощ по въздуха (HEMS) и обвързваните с употребата му услуги. 

На 23 декември 2022 година за публично разискване е оповестен план на разпореждане на Министерския съвет за изменение и допълнение на Устройствения устав на Държавния авиационен оператор и план на предписание на Министерския съвет за преустановяване на едноличното акционерно сдружение с държавно присъединяване в капитала „ България Хели Мед Сървиз “ ЕАД. Проектът планува Държавният авиационен оператор да поеме активността на комерсиалното сдружение „ България Хели Мед Сървиз “ ЕАД, на който е предоставено осъществяването на услуга от общ стопански интерес – полети за обезпечаване на въздушен превоз за потребностите на незабавната здравна помощ, а сдружението да бъде закрито. 

Крайният период на публичното разискване е 23 януари 2023 г. 
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР