България няма да участва по никакъв начин с военнослужещи на

...
България няма да участва по никакъв начин с военнослужещи на
Коментари Харесай

Парламентарно представените партии реагираха на изказване на Радев за Украйна

Б ългария няма да взе участие по никакъв метод с военнослужещи на територията на Украйна. Това оповестиха за от Министерството на защитата. Темата още веднъж влезе в дневния ред след визитата на президента Румен Радев в Унгария и последвалите политически реакции. Полемиката към вероятно присъединяване на натовски войски породи след изявление на френския държавен глава Еманюел Макрон, който разгласи, че въпросът може да се разисква, в случай че Русия пробие фронтовата линия и Киев насочи такова искане.

В събота Радев и унгарският му сътрудник Тамаш Шуйок се оповестиха срещу изпращане на войски в Украйна. И двамата настояха за намирането на дипломатически принадлежности за преустановяване на войната.

„ Трябва час по-скоро да се намерят дипломатически принадлежности за нейното преустановяване. Това няма да стане с повече оръжие, няма да стане с изпращането на войски от страни членки на НАТО ”, акцентира държавният ни глава.

Думите на президента провокираха реакциите на парламентарно показаните партии.

Рано сутринта коментар пристигна от ръководителя на Движение за права и свободи. В писмена позиция Делян Пеевски нападна президента и дефинира като неприемливо и безконтролно президентът да плаши хората с неистинен закани за присъединяване на войски на НАТО за потушаване на войната в Украйна.

ГЕРБ също разясниха тематиката. " Ако имаше предложение, каквото и да било, за изпращане на войски в Украйна, без значение от коя страна в Европа, ние бихме били срещу. И това е изрично наше мнение ", съобщи Делян Добрев. 

От ПП-ДБ нападнаха изявлението на президента. „ В България този въпрос в никакъв случай не е бил обсъждан, ние особено за Българската войска, по какъвто и да е метод, да участваме във военни дейности в Украйна. Това е надали не вид провокация. За следващ път българският президент сподели своите благосклонности към Путин, за жалост ”, акцентира Атанас Атанасов.

От партията на Костадин Костадинов също излязоха с позиция. В нея показват, че президентът за следващ път повтаря позицията на „ Възраждане ”, която пазят от години.

Българска социалистическа партия настоя за изключително съвещание на Народното събрание. „ Категорично - да не се изпраща и един боец в Украйна. Единственият метод да се реши този въпрос е ръководителят на Народното събрание да свика изключително съвещание на Народното събрание и да се вземе едно само решение - България няма да изпраща бойци в Украйна. Точка ”, съобщи Корнелия Нинова.

От „ ИТН ” резервираха безмълвие. Реакция обаче пристигна от служебната власт. От Министерството на защитата обясниха за NOVA, че в никакъв случай до в този момент не е имало оферти за изпращане на жива мощ в Украйна и подчертаха, че решението за изпращане на български войски е в ръцете на Народното събрание.

Не пропускайте най-важните вести - последвайте ни в 
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР